Снимка: Pixabay

Постоянното звънене на мобилните телефони задейства хормоните на стреса и предизвиква защитна реакция, при която организмът се мобилизира, за да устои от заплахата.

Резултат е отключването на психичен проблем, съобщи "Бизнес инсайдър". 89 % от американските студенти се оплакват от "фантомно" виброзвънене, при което реагират към смартфона дори когато е изключен.

Други 86 % от американците уверяват, че постоянно проверяват електронната си поща и социалните мрежи, предава БТА. Ендокринологът Робърт Лустиг от Калифорнийския университет в Сан Франциско поясни, че телефонното уведомяване поставя мозъка в постоянно състояние на стрес и страх.

Затова префронталният кортекс, който отговаря за когнитивните функции, волята, абстрактното мислене, метазнанието, престава да функционира в пълния си обем.

По данни на учените, 97,5 % от хората са неспособни да извършат едновременно няколко задачи. Ако човек се е заел с нещо, ще трябва да преустанови заниманието си, за да отговори на телефонно обаждане.

При объркване се повишава нивото на стресовия хормон кортизол, а за неутрализирането му мозъкът се нуждае от хормона на радостта допамин.

Изводът е, че натрупването на стрес при опитите да се свършат едновременно няколко неща, води до болестно състояние на психиката.
 

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен

Интересно, покажи ми аналогов смартфон

14

Анонимен

преди 1 година

Аз правя на луд смартфона. Служи ми като роб.

13

Кестени

преди 1 година

Смартфон и таблетки е туй е кефа батка. И разни изгонил и дъртьофци да не дуднат ами да си пият хановете за деменция.