Снимка: Pixabay

Авторите на проучване от университета на Берген, в Норвегия, са установили, че химикалите в почистващите препарати, сред които амоняк, увреждат белите дробове.

Изследването е базирано върху данни от над 6200 жени и мъже на средна възраст 34 години, чието дихателно здраве е наблюдавано в продължение на 20 години.

За целите на проучването са отчетени определени показатели при принудително издишване - принудителен жизнен капацитет (FVC) и обем на принудителното изтичане за 1 секунда (FEV1).

Специалистите са установили, че спадът в показателите е по-бърз при жените, които чистят у дома, и още по-бърз при професионалните хигиенистки, в сравнение с жени, които не практикуват подобна дейност.

При професионалните хигиенистки неблагоприятният ефект върху белия дроб е сравним с този при дългогодишни пушачи. Генералният извод от изследването е, че жените, за които чистенето е професия, излагат на риск здравето на белите си дробове, съобщава в. "Дейли експрес".

Сред жените, които редовно използват почистващи препарати, са отчетени и повече случаи на астма. При мъжете обаче не е така, което се обяснява с факта, че те по-рядко чистят у дома или работят като професионални хигиенисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase