Снимка: Visualhunt

Американска компания, притежавана от германския гигант "Байер", е създала лук, който не предизвиква сълзене при рязане.

Откритието е резултат от селекция, продължила над 30 години и е пробив в земеделието, похвалиха се производителите от "Съниън". То е постигнато чрез продължителна кръстоска на сортове.

Сортът няма нищо общо с ГМО технологиите и се очаква да предизвика бум на пазара, тъкмо защото избягва страховете на потребителите от намесата на генни-модулатори.

След като бъде обран зеленчукът трябва да престои известно време в складовете, като "сълзливият ефект" намалява с времето, а вкусът става по-сладък, колкото по-дълго се съхранява, обясняват създателите му.

Лукът без сълзи ще бъде пуснат на американския пазар през март и се очаква по-късно да бъде лансиран и в Европа. Засега ниви с него са засети в два американски щата – Невада и Вашнигтон и производителите вече го берат. Те смятат, че количествата ще стигнат за два месеца и ще се продават само през определени търговци. До декември новият лук ще бъде засят на цялата територия на САЩ.

Вкусът на новия сорт е подобен на познатия кромид – сладък. Той има обичаният за лук аромат и е хрупкав, така че потребителите няма да усетят разлика, с изключение на сълзите на домакините при подготовката му зя ядене. Сортът ще бъде още по-подходящ за готвене, тъй като има достатъчно силен аромат, без да е остър.

Причината за сълзенето при разянето на лук са химичните реакции при нарушването на целостта на клетките на лука. Получаваните от тях киселини се превръщат в летливи газове, които дразнят носа и очите и генерират отделянето на течност.

Изобретени са стотици методи за намаляването на ефекта от тези процеси, включително носене на очила, замразяване или попарване на лука преди рязане, създаване на пара, която да разрежда летливите газове, използване на хирургически наточени ножове и др. Новото откритие ще реши кардинално проблема, обещават производителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase