Учени астробиолози определиха как според тях може би изглеждат извънземните, съобщава Лента.

"Акулите и делфините са с подобна форма на тялото, въпреки че имат далечни роднини, някои от които са риби, а други - бозайници. Не бива да се изненадваме, ако видим подобна конвергенция във формата на тялото, когато срещнем живот от други светове", обяви президентът на международната програма за изпращане на съобщения до извънземен интелект Дъглас Вакош, цитиран от БТА.

По думите му, не бива да очакваме "дубликат на Хомо сапиенс, защото търсим живот извън пределите на Земята". Вакош не изключва възможността многоклетъчните обитатели на подземните океани, разположени на спътниците на огромни газови гиганти (най-вече Европа и Енцелад), да наподобяват земните бавноходки, но да имат гигантски размери.

С него обаче не е съгласен астробиологът от НАСА Роко Маницели, който каза, че на Енцелад най-вероятно не може да съществуват многоклетъчни организми.

Главният астроном на института за търсене на извънземен интелект Сет Шостак пък мисли, че визуално "най-извънземните" форми на живот на Земята са насекомите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase