Снимка: Reuters

Американски учени правят експерименти за отглеждане на пуешко месо в лабораторни условия, за да намалят вредата от интензивното животновъдство върху околната среда, съобщава Хъфингтън пост.

Появата на подобни пуйки на празничната трапеза съвсем няма да е далечна, смятат те. Пол Моздзяк от университета на Северна Каролина е убеден, че в бъдеще тези птици ще се отглеждат в огромни барабани с "клетъчно земеделие".

Процесът се състои в това да бъде взето малко парче от пуешки гърди, след което да бъдат изолирани специални стволови клетки, които образуват мускулните влакна. Тези клетки се поставят в смес от захар и аминокиселини в колба. Разтворът подмамва клетките да се чувстват сякаш са в естествена среда и да продължат да се делят.

Учените вече са разработили технологията за лабораторното производство на месото, но засега тя не е изгодна икономически. Цената на една пуйка, получена по този начин, все още е 34 000 долара. Това все пак е постижение, защото първият лабораторно направен хамбургер струваше 220 000 британски лири през 2013 г., припомнят изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase