Снимка: Twitter

Люк Ъруин от Уилтшър полагал електрически кабел в двора на къщата си, когато се натъкнал на мозайка под земята.

Така съвсем случайно той открил стара римска вила в задния си двор. Случайното откритие е едно от най-значимите за последното десетилетие, пише британският "Индипендънт".

Люк правил разширения в плевнята си, за да може децата му да играят тенис на маса. Веднага направил снимка на мозайката, изпратил я на градския съвет и след 24 часа археолози вече били на място, за да видят сами какво точно е открил собстеникът на имота.

Експертите веднага започнали изкопи и осъзнали, че мозайката е част от пода на голяма римска сграда.

След 8-дневни разкопки археолозите разкрили още повече от "сложна" и "необикновено добре запазена" вила, за която се смята, че е една от най-големите, които някога са намирани в страната.

Освен мозайките, археолозите са открили и... добре запазени черупки от скариди, Смятат, че те са били изкуствено култивирани и пренесени чак от бреговете на Англия до вътрешността, като са били запазвани в бурета със солена вода.

Оказало се, че в Люк Ъруин през цялото врем е имал край себе си цяло съкровище - от разкопките изникнали още монети и брошки. Според експертите е възможно дори римски император да е обитавал за кратко вилата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase