Снимка: Reuters, архив

Китайски военен филм породи насмешки в интернет още преди да се появи по екраните, защото в него се твърди, че британският премиер Уинстън Чърчил се е срещнал с китайския лидер Мао Цзедун в Кайро по време на Втората световна война, предаде Франс прес.

Филмът, озаглавен "Декларацията от Кайро", е високобюджетна продукция дело на компания, свързана с китайското министерство на отбраната.

Той е заснет като част от кампанията на Пекин по повод 70-ата годишнина от края на Втората световна война и капитулацията на Япония - противник на Китай в този конфликт.

Филмът все още не е пуснат по кината, но неговите афиши, на които се вижда Мао като един от героите на конференцията в Кайро през 1943 г., породи критики и подигравки от страна на интернет потребители. Осмиващите коментари се увеличиха, след като беше излъчен рекламният трейлър на филма, в който актьорът, изпълняващ ролята на Мао, казва: Мисията на комунистите по света е да водят борба срещу фашистите.

Конференцията в столицата на Египет през ноември 1943 г. е действителен исторически факт. Проблемът е, че Мао не само не се е срещал на нея с Чърчил, но и изобщо не е участвал в нея, нито е стъпвал в Египет.

Когато вторият глобален военен конфликт бушува, лидерите на големите съюзнически сили - САЩ, Великобритания и Китай се срещат в северноафриканската страна и обсъждат начините да спечелят войната срещу Япония и Оста. В Кайро пристигна тогавашният лидер на Китайската република и ръководител на националистическата армия Чан Кайшъ, придружаван от елегантната си съпруга Сун Мейлин.

След разпространението на трейлъра на филма и на плакатите някои потребители на китайската социална мрежа Вейбо се пошегуваха, че техният принос в конференцията в Кайро не е бил признат във филма. Други направиха монтаж и добавиха Барак Обама и Ким Чен-ун сред участниците в историческия форум в египетската столица. На един от монтажите в Кайро е поставен настоящият китайски лидер Си Цзинпин, който е роден през 1953 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase