Снимка: Reuters, архив

Книга представя кулинарните предпочитания на великите диктатори на 20-и век, пише британският „Телеграф“.

Въпреки че изданието все още не е налично на българския пазар, ето някои от акцентите в книгата:

Йосиф Сталин

Вечерите на Сталин изглеждали по-скоро като събиране на студенти – игрите с алкохол и танците били нещо обичайно. Според книгата и в игрите характерът на диктатора се показвал и той обичал да показва доминацията си и на маса. Вечерите при Сталин продължавали понякога и по 6 часа, а кухнята била силно повлияна от Грузия, откъдето е родом. Включвала най-често сливи, чесън, орехи и нарове.

Садам Хюсеин

Рибата била любимата храна на иракския лидер, управлявал до 2006 г. Книгата разкрива, че Хюсеин можел да яде риба по всяко време на деня. Случвало се било и да събуди готвачите си в 5 сутринта, за да ги накара да му изпекат току-що уловена риба.

И неговият характер на диктатор се проявявал дори при ядене. „Един път, докато ял маслини, той изплюл костилките и заявил, че един ден така ще се изплюе върху израелска земя“, пише в книгата.

Адолф Хитлер

Храната била голямата страст на Хитлер. От книгата става ясно, че имал предпочитания към крехкото птиче месо. Така например през 1930 година на няколко пъти е ял новоизлюпен гълъб, пълнен с език, черен дроб и шам фъстък.

По този начин книгата разбива мита, че Хитлер е бил вегетарианец. Вегетарианският му режим е бил представен като загриженост към животните. Нацисткият режим в Германия забранява предлагането на омари и приготвянето на гъши дроб в ресторантите.

Според друга версия Хитлер е прибягнал към вегетарианството, защото имал хронични газове и запек. Състоянието на нацисткия лидер се влошило и към края на своя живот вече се хранил с пюрета и бульони.

Муамар Кадафи

Любимото ястие на покойния либийски лидер е кускус с камилско месо. Обичал и да пие камилско мляко. Последното го правил, защото и той като Хитлер имал проблеми с храносмилането.

За Кадафи се знае, че е бил фен на италианската кухня, най-обичал макарони и сладкиши.

Фидел Кастро

Любимото ястие на кубинския лидер е супа от костенурки. Въпреки това той имал страст и към други кулинарни произведения. Обичал гъши дроб, френски сирена и уиски.

Бенито Мусолини

Италианският диктатор е бил фен на проста салата от чесън с масло и лимон, за която вярвал, че е добра за сърцето му. Изяждал по цяла купа. Жена му пък не била доволна от дъха на съпруга си, затова спяла и в друга стая.

Мусолини се възхищавал на Махатма Ганди и Джордж Бърнард Шоу, под тяхно влияние станал вегетарианец, спрял и алкохола.

Ким Чен Ир

Любимите ястия на севернокорейския лидер били супа от перка на акула и супа от кучешко месо. Вярвал, че тези ястия ще го направят безсмъртен.

Често нареждал на своите посланици в чужбина да му пращат месни деликатеси. Така сред любимите му ястия били ирански хайвер, тайландско манго, японски оризови сладкиши, датско вино.

Ким Чен Ир притежавал колекция от 10 хиляди бутилки вино. Бил голям почитател на уискито Хенеси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase