Снимка: YouTube

Запознайте се с Борис - един от първите роботи в света, който притежава достатъчно сръчност, за да хваща подобно на човек непознати предмети и да изпълнява сложни задачи като зареждането на съдомиялна машина, съобщи Би Би Си.

Борис бе представен от създателите си от Бирмингамския университет на Британския фестивал на науката.

"Това е първата публична поява на Борис. Целта ни е до април 2015 г. той да е напълно готов да отмени човека в дейности като зареждането на съдомиялни", казва ръководителят на екипа професор Джереми Уайът.

Разработването на сръчния робот е отнело на създателите му пет години и струва 350 000 лири.

Борис е създаден със способност интелигентно да борави с непознати предмети и да ги хваща подобно на човек. Роботът "вижда" предмета с дълбочинни сензори на лицето и китките си. За 10 секунди Борис изчислява до хиляда възможни начина за хващане на непознатия обект с петте си роботизирани пръста и планира поредицата от движения на ръката, чрез които да достигне целта, като избягва евентуални препятствия.

"Борис не е програмиран да хваща, той е програмиран да се учи как да хваща", допълва Уайът.

Защо е необходимо кухненски задачи да се възлагат на робот?

"Не и защото зареждащи съдомиялни роботи са икономическа или социална необходимост в настоящия момент", отговаря със смях ръководителят на екипа.

"Подобни дейности обаче са типични за хората. Обучавайки на тях роботи, машините на бъдещето ще станат по-гъвкави", допълва Джереми Уайът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase