Снимка: Пресслужба на федералното правителство

Общ преглед

Макар че в политически Берлин прякорът Мути (бел. ред. "мама") невинаги е подходящ, то едва ли има по-подходящо описание за горната снимка.

Канцлерът на Германия е в съблекалнята на националния отбор малко след като е минал първият мач от Световното първенство срещу Португалия. Наскоро стана ясно, че канцлерът ще лети заедно с германския президент Йоахим Гаук за финала в Бразилия. За канцлера тази снимка е може би възможно най-добрата реклама. Но също така е известно, че Ангела Меркел си е футболен фен.

Репутацията ѝ на ултрас, разбира се, стигна до феновете. Веднага щом стане известно, че канцлерът ще гледа някоя среща от трибуните, сред публиката се появява някой постер, посветен на нея. Кадърът (снимка 2 в галерията) е от четвъртфиналите на Европейското първенство през 2012 г., който противопостави Германия и Гърция.  

Снимката на Меркел от първия мач на Мондиал 2014 в Бразилия обиколи света – канцлерът празнува като хулиган втория гол на отбора, дело на Мат Хумелс. До нея президентът на ФИФА Сеп Блатер изглежда леко заспал. Вкъщи обаче Меркел бе подложена на ожесточена критика за това, че е отпътувала за Бразилия с почти празен самолет. Един час летене с Airbus A340 струва на данъкоплатците около 12 000 евро, а в двете посоки полетът е 25 часа.

Фактът, че Меркел е футболен фен, е известен отдавна. Още през 2012 г. тя бе доста вдъхновен посетител на мачовете в Полша и Украйна. В Гданск тя отпразнува победата на германците над Гърция.

При това канцлерът е доста емоционален фен. По време на Световното първенство за жени през 2011 г. в Германия Меркел почти изпадна в нервна криза, след като на няколко пъти топката отказваше да влезе във вратата на Канада. Също толкова емоции до нея показваха финансовият министър Волфганг Шойбле и тогавашният шеф на местния футболен съюз Тео Цванцигер. 

Меркел показва съчувствие и към губещите. След загубения финал на Шампионската лига в Лондон тя поздрави лично и отбора на Борусия Дортмунд. 

Но никой не бива да си мисли, че Меркел е фен на жълто-черните. Тя редовно е снимана с червено шалче на мачовете на Байерн.

През 2012 г. Меркел участва и в инициатива на тогавашния президент на баварците Ули Хьонес за стипендии на мигранти. Днес обаче Хьонес излежава присъда за укриване на данъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар