Снимка: Reuters

Горещият и влажен тропически климат е лош за футболистите, но добър за зрителите. До такова неочаквано на пръв поглед заключение стигнаха лекари-физиолози, които анализираха играта на отборите на Мондиал 2014 в Бразилия, предава ИТАР-ТАСС.

Изобилието от голове в турнира те са склонни да свързват не само с нивото на подготовка на отборите, но също така и с "климатичния фактор".

Изтощените от топлината играчи, които изминават в един мач по около 10 километра, от умора започват да правят грешки и не изпълняват напълно тактическите задачи, поставени от треньора. А допускането на гол не е само заслуга на нападението, а и грешка на защитата.

"Горещината и влажността намаляват запаса на енергия, натрупан в мускулите, което води до намаляване на концентрацията и способностите на защитниците да бъдат в точното време на точното място", цитира британският вестник "Телеграф" думите на физиолога Майкъл Дейвисън в статията за световното първенство по футбол.

"Различни проучвания показват, че все повече голове падат в последните 15 минути на всяко полувреме и това се обяснява с натрупаната умора", коментира бразилският физиолог Турибио Лейте.

Професор Алън Ръдок от британския университет в Шефилд в навечерието на световното първенство специално проучи поведението на играчите, които излизат на стадионите в горещо и влажно време. Учените са установили, че когато се сблъскват с подобни климатични условия, футболистите изминават по-малко разстояние по време на игра и не развиват същата скорост, както обикновено.

На Мондиал 2014 в Бразилия, на който остава да се изиграят още 10 мача, вече са отбелязани рекордните 150 гола. За сравнение на Мондиал 2010 в ЮАР за 64 мача бяха вкарани 145 попадения.

Косвено изводите на физиолозите се потвърждават от наблюденията на Мондиала. На този турнир играчите, които влизат като резерви, са вкарали 27 гола. Предишният рекорд беше на световното първенство в Германия през 2006-а година, когато резервите бяха отбелязали 23 попадения.

"Шампион" по резултатност на Мондиал 2014 е стадион "Фонте Нова" в Салвадор, където за четири мача са вкарани общо 21 гола.

Тази нощ на този стадион ще играят Белгия в САЩ в осминафинален двубой. Синоптиците очакват температура около 28 градуса в града.

(БТА)

Коментари Напиши коментар

5

mdaa

преди 8 години

в ЮАР преди 4 години имаше отквовено студени дни, т,е. доста се доближаше климата до зима, каквато си и беше , макар и доста по-близо до екватора. В Бразилия доста ясно се вижда как повечето отбори едва кретат, особено европейските.

4

до 1

преди 8 години

Това че са на една и съща географска ширина,няма никакво значение, във РЮА е умерен климат !В Бразилия както си прочел е влажен тропически климат! По тази логика Непал е същата ширина със северна Африка,където е полу-пустиня!!!

3

Анонимен

преди 8 години

Kak syshtata geografska shirina , pogledni kyde e amazonka , kyde e iuzna afrikaTi praish li razlika mezdu suhia afrikanski klimat i vlagata v amazonskata djungla