Снимка: Архив Reuters

Издръжката на кралица Елизабет Втора и нейните многобройни роднини е струвала на британците 35,7 млн. лири (60,9 млн долара) през фискалната 2013 година. Това пише в доклад на Бъкингамския дворец, предаде ИТАР-ТАСС.

В сравнение с предишната година разходите са нараснали с 1,9 милиона британски лири (3,2 млн. долара), което е увеличение с 5,7 процента.

Местните медии вече са изчислили, че през фискалната 2013 година (която приключи на 1 март 2014) за издръжката на монархията всеки британски данъкоплатец е отделил по 56 пенса (почти по 1 долар).

Над една трета от всички разходи - 13,3 млн лири (22,7 млн долара) - са били за поддръжка и ремонт на кралските дворци. Това е почти с 50 на сто повече средства, отколкото преди една година. Представители на кралското семейство обясняват този факт със завършването на много дългосрочни проекти, а също с погасяване на задължения от предишни години.

Друго важно разходно перо са пътуванията и официалните посещения. През последната финансова година за тази цел от бюджета са били отпуснати 4,2 млн. лири (7,2 млн. долара).

Значителна част от средствата са били за продължителното държавно посещение на престолонаследника принц Чарлз в страни от Африка и Близкия изток. Общо кралица Елизабет Втора и нейните близки са отчели 47 пътувания - със самолети, хеликоптери, автомобили и влакове.

"Ние винаги се отнасяме много внимателно към собствените си разходи и се стараем да използваме разумно държавните средства", заяви в тази връзка официалният представител на Бъкингамския дворец Алън Рийд.

"Струва ми се, че към този момент успяваме да запазим необходимия баланс" - подчертава той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase