Снимка: Архив Reuters

Днес бившият президент на САЩ Джордж Буш-старши навършва 90 години. Празненството ще е във вилата му в градчето Кенебънкпорт, щата Мейн, където обикновено прекарва лятото заедно със съпругата си Барбара, предаде ИТАР-ТАСС.

Очаква се около 200 души да присъстват на партито по повод рождения ден на 41-ия американски президент. "Той е много поласкан, че ще дойдат толкова много хора. Той знае, че на много от тях ще се наложи да изминат дълъг път" - разказва представителят на семейството Джим Макграт.

По думите на Макграт за тържеството ще пристигнат всичките пет деца на Буш-старши, включително и 43-ият президент на САЩ Джордж Буш-младши.

В неделя, на 8 юни, 89-и рожден ден отпразнува Барбара Буш, а през януари тази година двамата честваха 69 години брак. В края на 2012 г. Буш-старши прекара почти два месеца в болница заради усложнения след прекаран бронхит. Той страда от болестта на Паркинсон и е принуден да се движи с инвалиден стол.

Буш-старши празнува 75-ия, 80-ия и 85-ия си рожден ден със скокове с парашут, които извърши заедно с професионални инструктори.

По данни на Асошиейтед прес Джордж Буш-старши възнамерява и на днешната кръгла годишнина да скочи с парашут от хеликоптер с бивш член на десантните части. Досега тази информация бе държана в тайна, отчасти, за да се даде възможност на бившия президент да размисли.

Макграт добавя, че Джордж Буш-старши обича изненадите и адреналина.

По думите на представителя на фамилията бившият американски президент не спира и досега да кара моторна лодка по едно от езерата на щата Мейн.

Джордж Буш-старши е заемал поста президент на САЩ от 1989 до 1993 година. Преди това е бил вицепрезидент в администрацията на Роналд Рейгън (1981-1989 г.).

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase