Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шокираща статистика в САЩ: 282 милиона долара ще бъдат изхвърлени на боклука заради неизядени пуйки след Деня на благодарността.  Tова сочат данните на Националния съвет за защита на ресурсите, пише американският сайт Businessinsider.

„Американците ще закупят около 334 милиона килограма пуешко месо, от които само около 263,5 милиона килограма ще бъдат изядени. Останалото ще попадне в кофата за боклук“, пише Дана Гундер от Националния съвет за защита на ресурсите.

Министерството на земеделието е установило, че около 35% от закупеното пуешко месо за Деня на благодарността въобще не се изяжда и след това се хвърля на боклука.

Интересен факт е, че американците изхвърлят много по-малко пилешко месо – само около 15%. „Причината може би се крие в това, че пуешко месо се яде най-вече по празници, а тогава хората са по-склонни да изхвърлят храна“, смятат от американското земеделско министерство.

Освен че се дават много пари за закупуване на месото, се изразходват и много ресурси за произвеждането му – около 105 милиарда галона вода (достатъчно вода за цял Ню Йорк в продължение на 100 дни) и голямо количество емисии на парниковите газове, които се равняват на 800 хиляди пътувания от Ню Йорк до Сан Франциско.

Според данни на Националния съвет за защита на ресурсите всяка година американците дават цели $165 милиарда долара за храна, която после хвърлят на боклука. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase