Снимка: Ройтерс

Стереотипът на пристрастения към интернет човек е малко особен младеж или тийнейджър, който прекарва цялото си време в онлайн игра. Реалността обаче е по-различна, посочва DPA, цитирана от БТА.

Последните проучвания сочат, че много млади жени също са изложени на опасността от интернет пристрастяване, предимно заради социални мрежи като Facebook.

Социалните мрежи са причината за проблемите на почти всички момичета, получили диагноза пристрастяване, каза Бернд Вернер от Германската фондация за медийно и онлайн пристрастяване. "Те винаги мислят какво се случва сега в мрежата", каза той.

Проблемът е, че много родители все още не познават опасността от пристрастяване, и я виждат чак когато децата, предимно момчетата, вече показват признаци за мания.

Тези признаци са същите при момичетата за социалните мрежи, както при момчетата - за онлайн игрите. "И при двата случая става въпрос първо за загуба на контрол - човекът вече не може да контролира колко дълго време да стои в интернет", каза Вернер.

Вторият признак е промяна в степента на толерантност. Пристрастените съзнателно толерират факта, че поведението им причинява стрес на родителите и влошава оценките в училище.

Най-сериозният сигнал е когато момиче започва да пренебрегва приятелите си, хобитата си или основната хигиена. Статистически обаче пристрастяването към интернет е предимно проблем на момчетата.

Да наблюдаваме доколкото детето използва интернет е по-лесна задача, ако компютърът не е в стаята му. Вернер препоръчва компютърът да бъде сложен на място, където родителите често минават.

Според него не е добра идея на момчетата и момичетата да се дават собствени смартфони твърде рано, независимо от възражения като "Всички имат".

Експертът препоръчва на родителите да ограничат времето на детето пред компютъра и да проявяват интерес какво дъщеря им върши във Facebook. Подобни теми могат лесно да бъдат обсъждани по време на семейни вечери.

Важно е да се запомни, че коментари като "Това не ми харесва" е най-добре да бъдат избягвани от родителите, когато става въпрос за обсъждане на такива теми.

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 9 години

Който не е познал Коментатор номер1 - това е Марио. Човека има да избива доста комплекси и само един сайт не му стига :)

23

д-р Хаус

преди 9 години

Нормално - жените са склонни да клюкарят и затова предпочитат социалните мрежи, а мъжете имат нужд поне за малко да се почувстват герои и затова предпочитат игрите.

22

ooh

преди 9 години

Tazi e tolkova pristrastena kam Facebook che e prenebregnala zaicheto si i to izglejda izostaveno i tajno :(