Яванският носорог е сред най-застрашените видове. Снимка: Reuters

100-те най-застрашените животински и растителни вида на планетата бяха идентифицирани в първия по рода си червен списък.

Той е изготвен от Международни природозащитни организации и беше представен на глобален форум на остров Джеджу в Република Корея, съобщи Си Ен Ен.

Екоактивистите настояха за спешни мерки. Експерти от Зоологическото дружество в Лондон пък се опасяват, че застрашените растения и животни могат да бъдат безвъзвратно изгубени, тъй като хората нямат очевидни облаги от тях.

Червеният списък е кулминацията в усилията на 8000 учени, които са идентифицирали застрашени от изчезване животни, растения и гъби от 48 страни.

Сред включените са яванският носорог, тарзановият хамелеон, хайнанският гибон, рядък бекас с клюн под формата на лъжица, трипръстият ленивец, петнистият кралски саламандър, рядък вид прилеп от Сейшелските острови и др.

„Трябва да вземем важно морално и етично решение как да постъпим. Нужно е да решим имат ли право тези видове да оцелеят или ще ги оставим да загинат“,  алармира един от авторите на доклада проф. Джонатан Бейли на зоологическо дружество в Лондон.

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 10 години

Прав си, едно животно/растение изчезва но се появява нов *** в форума... еволюция

2

Анонимен

преди 10 години

Откакто свят светува се появяват и изчезват най-различни видове животни и растения, това е естествен ход на историята и се нарича еволюция- оцелява най-силния и пригодения. Не виждам защо трябва да се месим и променяме природните закони .

1

Старец

преди 10 години

Българите под кой номер са в списъка?