Снимка: Reuters

След 20-годишно изследване учените в Обединеното кралство най-накрая доказаха, че не е само теория на вероятностите съществуването на човек, който да вижда 99 милиона цвята.

Заслугата е на екипа на невроложката от Университета в Нюкасъл Габриеле Джордан, пише в последния си брой списание "Дискавъри".

Тя твърди, че подобни способности могат да имат само жени и е възможно да има и други дами, които живеят цветен живот.

Свръхочите на въпросната британка, чието име не се споменава, виждат невъобразим регистър и дълбочина на цветовете и е първият т. нар. тетрахромат.

"За съжаление тя не може да опише цветовете, които вижда, така както ние не можем да кажем на един далтонист как изглежда червеният цвят", допълва изследователката.

Зрението се основава на очни клетки, наречени cones, но тетрахроматите имат четири типа клетки вместо три, както при обикновените хора.

Зевзеците по форумите на Острова  побързаха да се пошегуват с възможностите на британката, коментирайки, че при толкова широка разпознаваемост на цветовете, тя ще лудне при появата на всяка дъга след дъжд.

Изследователите са определили седем багрила в спектъра на изумителното оптично метеоролгично явление. Цветовете на дъгата са: червен, оранжев, жълт, зелен, син, син и лилав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase