Президентът Румен Радев гласува за прозрачното и ефективно управление на София и нейното бъдеще като модерна зелена столица. Това заяви самият той след като упражни правото си на глас в столицата.

Румен Радев призова за масово участие в тези избори, за да не се допусне купеният и корпортаивен вот да определят бъдещето на хората.

Той подчерта, че огромният брой невалидни бюлетини и купени гласове компрометират изборния процес.

Президентът обяви, че ще покани ЦИК, МВР, парламентарно представените партии, за да обсъдят изборите.

"Има нежелание за въвеждане на машинното гласуване, а това ще реши проблемът с огромния брой недействителни бюлетини", посочи президентът.

Според него ниската избирателна активност не е протестен вот.

"Много хора не отиват да гласуват, защото нямат доверие, че техният вот ще бъде отчетен коректно", заяви президентът.

Той коментира и думите на френския си колега Еманюел Макрон, който заяви преди дни, че предпочита легални мигранти от Африка пред нелегални от България.

"Няма българкси мигранти. Нека е ясно, че България, за разлика от други страни е член на ЕС и гражданите й са граждани на обединена Европа и свободата на движение е тяхно право.  Мисля, че външната политика е прекалено сложа и деликатна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешнополитически PR", заяви президентът.

Румен Радев допълни, че е имал много разговори с президента Макрон, в които френският държавен глава съвсем ясно е заявил своите амбиции за европейски лидерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase