Вотът за кмет на Пловдив претърпя неочакван обрат. През целия ден резултатите от екзитополовете в града показваха превес в полза на един кандидат за сметка на друг. След паралелното преброяване обаче вторите станаха трети.

Още по темата
Дни преди вота в неделя социолози вещаеха балотажът в Пловдив да бъде между кандидата на ГЕРБ и този на НФСБ. В деня на изборите значителна преднина обаче получи независимата Дани Каназирева.

След паралелното преброяване настъпи нов обрат. Крайните резултатите се различаваха с над 10% от тези на екзитполовете за конкретния град. Така на балотаж със Здравко Димитров отиде Славчо Атанасов.

Според политолози обаче не може да се говори за грешка в методиката на екзитпола.

В Пловдив това не се случва за първи път. На последните избори в града под тепета се наблюдава сходен феномен. По думите на политолога Димитър Ганев пред телевизия Bulgaria ON AIR в случая на тези избори става дума за схема. А изкуствено занижените резултати могат да се окажат в ущърб на единия от кандатите за втория тур.

Социолозите пък са категорични – за предстоящия балотаж в Пловив, а и в други градове в страната, са взети превантивни мерки. Какви обаче са те, ще е ясно едва след изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase