Снимка: Bulgaria ON AIR

"Малко повече е присъствието на БСП в тези балотажи и общинските съвети. Имаме нормална картина за местни избори. БСП тръгват от нулата, така че и един град да спечелят - за тях е успех. А ГЕРБ и един град да загубят, някой може да каже, че е неуспех. Всеки получи това, което заслужаваше", коментира журналистът Валерия Велева, обобщавайки развоя на местния вот след първия тур.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" тя подчерта, че кампанията на Йорданка Фандъкова е била много фокусирана. А десните лидери тотално отстъпвали от отговорността, която трябвало да носят в този момент.

"Много е важно какво ще кажат Борис Бонев и архитект Игнатов. Лошото е, че до този момент нищо не казват. Архитектът на промяната няма да отиде да гласува в неделя. Как може кандидат-кмет да блокира възлово кръстовище в София?! Поведението на Борислав Игнатов беше абсурдно", обясни Велева.

И добави, че Борис Бонев, подкрепен от "Спаси София", е далеч от политическото лидерство. Голямата отговорност била на десните, които са стари политици.

"Толкова тегави избори не е имало. Нямаше екзитполове. Интересното на тези избори беше кой ще е втори. В София здравият разум казва, че Фандъкова няма как да загуби. Никой няма видима победа или загуба", коментира на свой ред главният редактор на вестник "24 часа" Борислав Зюмбюлев.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че арх. Борислав Игнатов е направил голяма грешка, обвързвайки избора на главен прокурор с кампанията си за местните избори.

Валерия Велева пък смята, че нямаме изборна администрация и подготвени с годините хора, които да знаят какви грешки не трябва да допускат. Взимаме хора, които учим набързо и 90% от протоколите са грешни, а това бави процеса, настоя тя.

Според нея е абсурдно да има предсрочни парламентарни избори в страната. Слави Трифонов пък не предлагал нищо ново.

"В неговата учредителна декларация, освен  че има антиконституционални текстове и неизпълними призиви, нищо друго не виждам", отбеляза Велева.

"Слави Трифонов сигурно ще направи партия, но няма да е нещо, което да помете всичко", съгласи се Зюмбюлев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase