Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметовете на Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Враца и Габрово са големите отличници за ГЕРБ на първия тур, сочат почти финалните данни на ЦИК. Всъщност Димитър Николов, Живко Тодоров,  Даниел Панов и Таня Христова печелят почти толкова категорично в градовете си, колкото и преди 4 години.

Кметът на Бургас Димитър Николов спечели четвърти мандат начело на града, където управлява от ноември 2007 година. След като тогава спечели кметската борба срещу Валери Симеонов на втори тур, Николов е преизбиран вече три пъти още на първи тур.

Още по темата
При обработени 96.93% СИК протоколи в OИК от вчерашния вот той събира 65.86% от вота на своите съграждани.

Малко по-категоричен от Димитър Николов този път е кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който при обработени 100.00% СИК протоколи в OИК взима 68.63% от вота на заралии. Това ще бъде трети мандат за Тодоров, който вече за втори път е преизбиран за кмет още на първи тур с над 60% от гласовете.

Третият голям отличник на управляващата партия на тези избори е кметът на Велико Търново Даниел Панов, който при обработени 100.00% СИК протоколи в OИК взима 60.55% от вота на търновци. Това ще бъде трети мандат за Панов, който също за втори път е преизбиран още на първи тур.

Наред с познатите традиционни кметове за пример на ГЕРБ, градоначалникът на Враца Калин Каменов също намери място сред отличниците управляващата партия на тези избори. Той събра цели 72.82% от вота на своите съграждани и спечели категорично вота за града, като това ще бъде негов втори мандат.

Една жена също намира място в този елитен клуб, съставен предимно от мъже. Таня Христова отново ще бъде кмет на Габрово, като събра 58.63% от вота на габровци. Това ще бъде трети мандат за Христова, която наследи на поста Томислав Дончев. Забележителното е, че тя досега винаги печели вота на габровци на първи тур.

Сред големите отличници на първи тур е и кметът на Монтана Златко Живков, който бе издигнат от Местна коалиция "СДС (ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС)". При обработени 100.00% СИК протоколи в OИК той взима внушителните 71.75% от гласовете и ще бъде кмет на Монтана за шести път.

ГЕРБ подкрепи и друг дългогодишен кмет – Петър Паунов в Кюстендил, който спечели четвърти мандат с 54.96% при обработени 100.00% СИК протоколи в OИК. Той бе издигнат от Местна коалиция, в която влязоха ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, ПП ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ.

По всяка вероятност ГЕРБ ще вземе и Хасково на първи тур, където кандидата на партията на премиера Борисов - Станислав Дечев, събира 51.27% от вота на хасковлии при обработени 81.79% СИК протоколи в OИК.

От категоричните победители на първи тур единствено Хасан Азис в Кърджали не е подкрепен от ГЕРБ. Кандидатът на ДПС събира 53,02% от вота при обработени 95.93% СИК протоколи в OИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase