Съдбата на София и Пловдив ще се решава на балотаж, сочат данните от Exit Poll на "Gallup International" към 20:00 часа.

В София Йорданка Фандъкова побеждава на първия тур с 34,6% от гласовете, а след нея се нарежда независимият кандидат Мая Манолова с 24,6%.

Още по темата
"Тази разлика не беше посочена от нито една социологическа агенция. Надявам се от един момент нататък социологическите агенции да спрат да се предлагат услужливо като предизборна агитация. Професионалната етика и стандарти, към които трябва да се придържат социолозите, е много важно да са на висота", коментира политологът Румяна Коларова в студиото на Bulgaria ON AIR "Голямото наместване".

Според политолога Цветанка Андреева, предизвикателството пред Мая Манолова е дали ще успее на втория тур да обере наказателния вот срещу Йорданка Фандъкова. "Фандъкова вече е загубила част от подкрепата си и ГЕРБ не са с безапелационна победа", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Коларова изтъкна, че не вижда как електоратите на Борис Бонев и Борислав Игнатов биха могли да се обединят.

Ангел Джамбазки от ВМРО е пети в подредбата с 4,1%, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който се закани мъж да управлява София, събира едва 1,6%.

"Джамбазки заложи на много агресивни и не съвсем европейски тези и послания. Видимият конфликт между коалиционните партньори очевидно не помага на никой от тях", смята Коларова.

Според Цветанка Аднреева другият казус пред малките и големите партньори в Столичният общински съвет е дали ГЕРБ и ВМРО ще могат да сформират мнозинство.

Коларова коментира и шансовете на БСП. По думите ѝ в много от областните градове общинските им съветници са 3-4 пъти по-малко от тези на ГЕРБ и дори и сега да са ги увеличили, това не е победа за тях.

"Това, което БСП дадоха като заявка на тези избори, е как да се покажат като алтернатива на управлението. Очевидно не са", коментира Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase