Архив: Булфото

В София ще има балотаж и той ще бъде между кандидатите за кмет Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, смята  Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг, който представи резултатите от проучване за електоралните нагласи в Столичната община един месец преди местните избори.

Допитването е направено сред 1007 пълнолетни граждани на Столичната община между 20 и 30 септември. Проучването е със собствено финансиране и е част от изследователската програма на Центъра за анализи и маркетинг.

На първи тур за Йорданка Фандъкова биха гласували 43,2% от гласуващите, за Мая Манолова - 39,2%, за Борислав Игнатов - 5,1%, за Ангел Джамбазки - 4%, за Волен Сидеров - 1,2%, за Десислава Иванчева - 0,7%, показват данните от изследването.

При балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова за настоящата кметица биха дали вота си 47,1% от гласуващите на първи тур, а за Манолова - 42,4%. 10,7% заявяват, че няма да гласуват на такъв балотаж.

Дали преднината на Йорданка Фандъкова ще се запази, ще се увеличи или ще намалява, зависи от това как ще протече кампанията, отбеляза анализаторът. Трудно е да говорим за привличане на нови избиратели, кампанията трябва да е насочена към мобилизиране на тези, които вече са направили избор, да излязат и да гласуват, както и да не се допуска демобилизация, посочи той.

Ако местните избори се провеждаха сега, ГЕРБ-СДС биха получили 38,7% от гласовете на гласуващите, БСП - 29,7%, "Демократична България" - 7,9%, ВМРО - 4,4%, "Атака" - 1,6%, "Движение 21" - 1,5%.

За Партията на зелените биха дали вота си един процент, за ДПС - 0,7 на сто, за АБВ - 0,6 процента, за ДБГ и "Глас народен" - по 0,5 на сто.

Много е рано за прогнози как ще се разпределят съветниците, но трудно може да бъде стопена разликата между ГЕРБ и БСП, както и трудно може ГЕРБ да си повиши резултата и да получи пълно мнозинство, коментира Павлов, цитиран от БТА.

Според данните 57,1% от анкетираните със сигурност са решили да гласуват и са решили за кого, 10,3 на сто смятат да гласуват, но все още не са избрали за кого, 15,4% все още не са решили дали да отидат до урните, а 17,2% са категорични, че няма да гласуват.

Очакванията на Юлий Павлов са, че едва ли ще гласуват повече от 500 хиляди души в София, като избирателната активност ще зависи и от кампанията. Той уточни, че данните са моментна снимка, а не прогноза.

Повече от три към едно е съотношението между хората, които смятат, че София се е променила към по-добро в последните години, спрямо тези, които са на мнение, че се е променила към по-лошо, коментира анализаторът. Според 19,9 на сто от анкетираните София се е променила към по-добро през последните години, а 31,6 на сто - по-скоро към по-добро, като общият им сбор е около 52 процента.

Няма съществена промяна, отговарят 31,9 на сто, а промяна по-скоро към по-лошо и към по-лошо виждат съответно 11,9 на сто и 2,7 процента, тоест около 15 на сто.

Вляво от центъра като политически възгледи се самоопределят около 26 на сто от анкетираните, 32,2 на сто се самоопределят като центристи, а вдясно от центъра са 32,5 на сто.

----------------------------------------------------------

Социологическото проучване е на Центъра за анализи и маркетинг и е финансирано с техни средства. В него са участвали 1007 пълнолетни граждани на Столичната община, направено е между 20 и 30 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase