Снимка: Pixabay

Преди няколко дни се заговори за медикаменти, използвани във ветеринарната медицина, които се използват срещу COVID-19. След няколко разяснения по темата започна масово търсене на лекарствата, сигнализират от Български Ветеринарен Съюз. Но медикаментите не са безопасни.

"По българското законодателство то не може да бъде продавано свободно. Но има вратички, които могат да направят възможно човек да си вземе такъв продукт, което е проблем. Данните как се използва в хуманната медицина не са ясни. Призовавам всички хора да внимават и да не търсят този продукт. Той се изписва само за животни", обяснява д-р Димитър Яновски - председател на Българския ветеринарен съюз София-град, пред БНТ.

Д-р Янковски обясни защо лекарството е толкова опасно.

Дозировката му е доста точна. Ако човек е чувствителен към този препарат, рискува да се появят алергични шокове и това да доведе до застрашане на живота. Вирусът е много нов и непознат за науката, много бързо се развиват нещата. Ветринарно- медицинките продукти са само за животни, каза д-р Яновски.

"Лекарството е силно токсично, терапевтичната му ширина е доста малка. Лесно човек може да предозира. Такъв препарат няма за хуманна употреба. Може да предизвика интоксикация и различни алергични реакции. Със сигурност всички не могат да си го купят но съм убеден, че има начини да се купи. За съжаление, има недобросъвестни колеги. Някой може да се сдобие. Призовавам складовете да не го продават на частни лица без изрична рецепта за животни. Няма нужда в паниката да рискувате живота си", допълва той.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase