Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вноски по всякакви кредити ще се отсрочват при условие, че длъжниците са обслужвали редовно заемите си до 1 март, без забава, по-голяма от 30 дни. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов.

Още по темата
В понеделник се очаква и последната дума на БНБ, която трябва да одобри проекта за правила, които ще прилагат търговските банки.

"Редът за отсрочване на задълженията по кредити за хората и бизнеса ще даде възможност на клиентите да стигнат до споразумение с банките за нов погасителен план, като през определен период от време ще имат възможност да не погасяват или само главница, или и главница, и лихва, и срокът на кредита ще се отложи за периода на отсрочването“, обясни той.

Андронов подчерта, че става дума за отсрочване на задълженията, а не за опрощаването им, както и че отсрочката ще важи за всички видове кредити.

Той изрази надежда, че гражданите и фирмите, които не са засегнати до този момент от създалата се криза, ще продължат коректно да внасят вноските си, за да може банковата система да продължи да функционира нормално.
Андронов посочи, че това, което са направили като ред за отсрочване, е "кратко, но е подплатено с разчети и изчисления“:

"Инструментът, с който се увеличава капиталът на Българската банката за развитие, е за граждани, излезли в неплатен отпуск. Фирмите ще получават кредити, за да продължат дейността си. Въпрос е на много специална структура и подходящ дизайн“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase