Снимка: БГНЕС

За проблем с неизползваните близо 3 милиона теста за коронавирус в училищата в страната ни, алармират директори пред bTV.

Неясноти има около съхранението и изхвърлянето, а срокът им на годност изтича тази година.

През ноември 2021 г. започна първото масово тестване за COVID-19 на ученици у нас и продължи пет месеца.

Година по-късно във варненското училище "Св. Климент Охридски" съхраняват над 5 300 теста, годни до 22 юли 2023 г.

"Когато изтече срокът, ако не получим някакви други указания какво да се прави с тях, ще пристъпим към бракуване, като ще проверя дали са за директно изхвърляне, или трябва да се извика специализирана лаборатория, която да ги вземе като биологичен отпадък", каза директорът на училището Петко Петков.

Подобна е ситуацията и в столичното 125-то училище. Там неизползваните тестове са близо 8 700.

Причина за многото останали тестове са отсъстващите тогава деца и родителите, несъгласни с изследването.

"В нашето училище тестовете са на стойност около 18 000 лева. Правете сметка за 2000 училища в България това колко пари на данъкоплатеца са. Както изхвърляхме ваксини, сега ще хвърляме тестове. И те са пластмасови, можем да говорим за замърсяване. Към този момент никой не ни е дал сигнал какво ще се случи с тези тестове", каза директорът на училището Венелина Николова.

От образователното министерство обаче казаха за bTV, че директорите са уведомени как да съхраняват тестовете. Здравните власти пък при необходимост ще сътрудничат. "МЗ ще окаже съдействие на Министерството на образованието и науката, като ще бъдат изпратени експерти от ИАЛ, които ще съдействат за унищожаването на тестовете с изтекъл срок на годност", казаха от здравното министерство.

Според МЗ тестовете, годни до края на годината, трябва да останат на съхранение.

Коментари Напиши коментар

21

до 21

преди 2 месеца

Ковида ще намалее значително когато има по аптеките противоковидни антибиотици.Засега няма.

20

лекар

преди 2 месеца

Веднага ги раздайте на спешните центрове,болниците и приемните отделения към болниците.Така хората постъпващи в болница ще са сигурни,че лежащите до тях не са заразни.Когато ЦСМП ходят при болни с температура ще могат навреме да диагностицират Ковид.

19

Анонимен

преди 2 месеца

Преди 2 години премиерът с милиционерско образование от Магнаурската школа - Симеоново Бойко Борисов тичаше като разярен тигър из България да боде младите и старите хора със серуми на Пфайзер,които се оказаха такива на мъжа на Урсула фон дер Лайен. Интересът в БГ към тях намаля и управниците подариха голяма партида серуми в Африка. Но и африканците вече се отказаха и 2,5 млн.ваксина бракувахме. А Урсулата иска да купуваме още ваксини... Стига бе, байгън, фрау Урсула!