Снимка: Pixabay/MintBlack4u

Учени се безпокоят, че увеличаването на случаите на COVID-19 в Китай може да предизвика мутация на новия коронавирус, която да е подобна на сега циркулиращите варианти на Омикрон, да е комбинация от щамове или да е нещо съвсем различно, предаде Асошиейтед прес.

"Населението на Китай е много голямо и имунитетът му е ограничен. И изглежда, че това е средата, в която можем да видим експлозия на нов вариант", каза д-р Стюарт Кембъл Рей, експерт по инфекциозни болести в университета "Джонс Хопкинс", предава БТА.

Всяка нова инфекция дава възможност на коронавируса да мутира, а той се разпространява бързо в Китай. Страната с население от 1,4 милиарда души до голяма степен се е отказала от политиката си за нулев КОВИД. Въпреки че като цяло отчетените нива на ваксинация са високи, нивата на защита са по-ниски, особено сред по-възрастните хора. Местните ваксини са по-малко ефективни срещу сериозно боледуване, отколкото произведените на Запад РНК-препарати. Много от тях са поставени преди повече от година, което означава, че имунитетът е отслабнал.

Това създава благоприятна почва за промяна на вируса.

Когато наблюдаваме големи вълни от инфекции, те често са последвани от появата на нови варианти, казва Рей.

Преди около три години първоначалната версия на коронавируса се разпространи от Китай в останалата част на света и в крайна сметка беше заменена от варианта Делта, след това от Омикрон и неговите производни, които още са активни.

Д-р Шан-Лу Лиу, който изследва вируси в Държавния университет в Охайо, казва, че в Китай са открити много съществуващи варианти на Омикрон, включително BF.7, който е изключително добре избягва имунитета и се смята за причина за сегашната вълна.

Експертите твърдят, че частично имунизирано население като китайското предразполага вируса да се промени. Една от големите неизвестни е дали новият вариант ще причини по-тежко заболяване. Според специалистите няма биологична причина вирусът да става по-лек с течение на времето.

"Много от леките случаи, на които сме свидетели през последните шест до 12 месеца в много части на света, се дължат на постигнатия имунитет чрез ваксинация или зараза, а не защото вирусът се е променил" по отношение на тежестта, казва Рей.

В Китай повечето хора не са били изложени на новия коронавирус. Ваксините в страната са с по-стара технология, която произвежда по-малко антитела от ваксините с информационна РНК.

Неотдавна Световната здравна организация изрази загриженост от съобщенията за тежки заболявания в Китай.

Китай сега проследява вируса чрез три градски болници във всяка провинция, където се събират проби от пациенти, които са много болни, и от всички, които умират всяка седмица. Сюй Вънбо от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията каза, че 50 от 130-те версии на Омикрон, открити в страната, са довели до поява на огнище на болестта. Китай създава национална генетична база данни, "за да следи в реално време" как се развиват различните щамове и какви са потенциалните последици за общественото здраве.

На този етап обаче има ограничена информация за генетичното секвениране на вирусите, идваща от Китай, каза Джереми Лубан, вирусолог в Медицинския университет в Масачузетс. "Не знаем всичко, което се случва", добави Лубан. Но е ясно, че "пандемията не е приключила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase