Снимка: архив, БГНЕС

Британски експерти от Агенцията за хранителни стандарти потвърдиха, че вирусът на COVID-19 може да оцелява върху някои готови за консумация хранителни стоки в продължение на дни, предаде кореспондентът на БНР.

Учените побързаха да успокоят населението, че въпреки тревожната новина рисковете от заразяване на консуматорите остават доста малки.

Още по темата
Тестовете са били проведени в лаборатории и са установили, че вирусът на COVID-19 се задържа доста продължително върху опаковки и върху самите хранителни продукти, така че човек лесно може след докосването им да пренесе вируса в устата си, ако не си измие ръцете.

В доклада на Агенцията се посочва: „Трябва да се отбележи, че храните и опаковките, разглеждани като част от това проучване, са изкуствено заразени с вируса на COVID-19 и следователно не са точно отражение на нивата на заразяване, открити при търговците на дребно“.

Учените от университета в Саутхемптън са установили, че макар и при повечето хранителни продукти вирусът да се задържа сравнително кратко или около 24 часа, то има и такива, при които остава цяла седмица.

Те смятат, че това откритие е доста важно, защото повечето хора не си дават сметка, че могат да се заразят по такъв невинен начин.

Специалистите допълват, че няма място за паника или някакви извънредни мерки, а е напълно достатъчно хората просто да мият ръцете си, преди да започнат да приготвят храна за консумация.

 
 

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 2 месеца

Изолираха ли го вече? Брааааво!

17

Явор

преди 2 месеца

До АнонименНай-голямата глупост, която сега в момента може да се направи е да се говори по този въпрос. Сериозно ти го казвам това. Ти правиш голяма глупост в момента.

16

Анонимен

преди 2 месеца

Що глупости се изписаха за един фалшив вирус, не е за вярване.