Снимка: БГНЕС

Пекин съобщи днес за рекорден брой случаи на COVID-19 от близо три години - повишение, което накара властите да наредят затварянето на училища и ресторанти, а много служители са приканени да работят дистанционно, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Двайсет и два милионната столица, регистрирала в неделя 621 нови местни случая, преброи днес 1438 - рекорд от началото на пандемията.

Още по темата

Общият брой новозаразени в страната, включително пристигнали от чужбина, надхвърля вече 28 000 според здравните власти. Най-силно засегнати са южната провинция Гуандун и югозападният град Чонкин.

Китай е последната голяма икономика в света, прилагаща строга здравна политика, наречена "нулев КОВИД", която предвижда всички възможни мерки, за да се възпрепятстват нови заразявания и смъртни случаи, например локдауни веднага след откриването на нови случаи, карантини за хората с позитивен тест и почти всекидневни тестове за населението.

Тази стратегия бе ефикасна на първо време, но изглежда издиша с появата на нови варианти и нанася тежък удар на икономиката, изолирайки Китай от останалия свят.

Трима възрастни жители на Пекин с придружаващи диагнози починаха от COVID-19 през уикенда - първите регистрирани смъртни случаи, свързани с вируса, от месец май насам.

Столичните власти вероятно се стремят да избегнат за момента строг локдаун като този в Шанхай през пролетта, но все пак засилиха санитарните мерки през последните дни.

Близо 600 зони в Пекин, по-специално жилищни райони, се разглеждат като "високорискови", което задължава жителите им да си стоят у дома или да бъдат насочени към карантинни центрове.

Опашките пред уличните центрове за тестване стават все по-дълги, тъй като за влизане на повечето обществени места се изисква отрицателен тест, направен през последното денонощие.

На 11 ноември обаче китайското правителство обяви редица решения, смекчаващи политиката за "нулев КОВИД", включително намали срока на карантината за пристигащи от чужбина.

Миналата седмица редица градове в Китай спряха масовото тестване, но някои от тях после го въведоха отново - това показва колко е трудно да се контролира по-заразният вариант Омикрон.
 

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 2 месеца

Оттам тръгна а и тези не спират да ядат всичко което се движи.

23

И аз съм лекар ужким

преди 2 месеца

До Лекар - "Всеки лекар ще ви каже, че в момента в болниците е пълно с ковид" - ама може ли също да каже възрастта на тия ковиди? 70-80 ли е, или 80-90, или 90 и нагоре? И може ли почитаемият лекар да каже тия старци за "ковид" ли са дошли в болницата, или заради инфаркт и инсулт, и като са им ровчили в клечката в носа, са "намерили ковид"! С PCR теста, който не е тест и не може и не трябва да бъде използван като такъв? Както недвусмислено каза откривателят на PCR?

22

Анонимен

преди 2 месеца

До До 6 - "Смисълът бе да се пазиш, докато се вредиш за ваксина" ама тая фалшивата вацина -ужким пази за няколко месеца - и после пак трябва да се вреждаш - а междувременно може да си се пазиш още - а пък нормалните хора не се "пазят", преболедуваха за два-три дена леката ковинастинка и забравиха.