Снимка: БГНЕС

Броят на новите случаи на коронавирус по света на седмична база се е увеличил с 2 процента, като новорегистрираните случаи в периода между 7 и 13 ноември са над 2,3 милиона, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), публикувани в сряда.  

Новорегистрираните смъртни случаи са 7400, което е с 30 процента по-малко спрямо предходната седмица.


Към 13 ноември общият брой потвърдени инфекции в световен мащаб възлиза на над 632 милиона, а жертвите на заболяването са повече от 6,5 милиона, предава БТА.

Броят на новорегистрираните случаи през последната седмица е намалял в три от шестте региона на СЗО: в Европейския регион спадът е с 21 процента, в  Източносредиземноморския регион с 12 процента, а в  Африканския регион новите инфекции са намалели с осем процента. Ръст на новите случаи се наблюдава в Западнотихоокеанския регион, където той възлиза на 18 процента, в Югоизточна Азия новите случаи са се увеличили с 15 процента, а в региона на Северна и Южна Америка - с 12 процента.

Още по темата

Броят на новите смъртни случаи през последната седмица е намалял в четири региона: в Африка с 86 процента, в Югоизточна Азия с 80 процента, в Европа с 41 процента и в Северна и Южна Америка с 10 процента. СЗО отчита по-голям брой починали от коронавирус спрямо предходната седмица в Западнотихоокеанския регион и в Източното Средиземноморие, като ръстът там е съответно от 14 и от седем процента.

 На национално равнище през последната седмица най-много нови случаи са регистрирани в Япония  - 503 766 (25 процента повече от преходната седмица), Южна Корея  - 355 990 (19 процента повече), САЩ  - 281 955  (шест процента повече), Германия  - 184 987 (което е 25-процентов спад на седмична база) и Китай 171 745 (22 процента по-малко спрямо предходните седем дни).

Най-голям брой нови случаи са отчетени в САЩ  - 2323 (с шест процента по-малко от предходната седмица), Япония - 552 (с 41 процента повече), Русия - 436 (10-процентов спад), Китай - 410 (с 24 процента повече) и Франция  - 390 (10 процента по-малко).

Европа

Вчера Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ) съобщи, че инфекциите, причинени от някои устойчиви на антибиотици патогени, известни като супербактерии, са се увеличили повече от два пъти в някои здравни заведения в Европа, което е още едно доказателство за по-широкото въздействие на пандемията от коронавируса.

В доклада на европейската служба се посочва, че през 2020 г. - първата година от пандемията от коронавирус, регистрираните случаи на два високорезистентни патогена са се увеличили рязко, като броят им е продължил да расте и през 2021 година.  

Този скок се дължи на огнища на инфекции в интензивните отделения на болници и в страните от ЕС, където и без друго вече са били широко разпространени устойчиви на антимикробни средства заболявания, обясни на брифинг Доминик Моне, представител на ЕЦПКЗ, цитиран от Ройтерс.

Данните показват, че през миналата година в Европа случаите на бактериалната група Ацинетобактер са се увеличили повече от два пъти в сравнение с годините преди пандемията. Случаите на друга бактерия - Клебсиела пневмония, която е резистентна и към най-силните антибиотици, са скочили с 31 процента през 2020 г. и с 20 процента през 2021 година.

Някои учени свързват нарастването на броя на вътреболничните инфекции със супербактерии по време на пандемията с по-широкото предписване на антибиотици за лечение на коронавирус и на други бактериални инфекции.

Моне заяви, че това е "най-правдоподобната хипотеза", но ЕЦПКЗ все още не е извършил задълбочен анализ.

САЩ

Американският президент Джо Байдън е готов да наложи вето на резолюция за отмяна на обявеното във връзка с пандемията извънредно положение, ако тя бъде одобрена от Конгреса, съобщи във вторник Белият дом.

Извънредното положение беше обявено през 2020 г. от тогавашния президент Доналд Тръмп, като по-късно срокът му бе удължен от Байдън.

През септември сенаторът републиканец Роджър Маршал призова да се проведе гласуване за неговата отмяна. Повод за предложението бе изказване на Байдън пред телевизия Си Би Ес нюз, че пандемията е "приключила".

По-късно Белият дом заяви, че правителството не е взимало решение за промяна на политиката си по отношение на коронавируса.

Предложената от Маршал резолюция беше внесена в Сената през октомври, но все още не е гласувана.

Според данни на университета "Джон Хопкинс" от началото на пандемията в САЩ са установени над 98 милиона случая на коронавирус и са починали над 1,07 милиона души. И по двата показателя страната е на първо място в света.

Азия

Броят на новите случаи на коронавирус в Китай отново се е увеличил и е достигнал до почти най-високото си ниво за цялата пандемия, а властите сигнализират, че се готвят да се сблъскат с още повече инфекции, тъй като страната облекчава някои от правилата, свързани с политиката за "нула ковид".

Вчера китайските здравни служби съобщиха за 24 028 новозаразени за последните 24 часа, което е най-високото ниво от април. Новорегистрираните инфекции в най-населения град Чунцин са били 4631, а в южния производствен център Гуанчжоу – над 9000.  

В началото на седмицата в Гуанчжоу е имало протести работници мигранти, недоволни от строгите ограничителни мерки за борба с коронавируса.

Протестите са се провели в квартал Хайчжу, където се намира един от най-големите пазари за платове в Китай. Видеоклипове, разпространени в социалните медии, показват как стотици хора събарят барикади около къщи.

Според сп. "Цайсин" протестите са организирани от текстилни работници, които се върнали от карантина, но не били допуснати в наетите от тях апартаменти заради епидемията от коронавирус в 19-милионния град.

В сряда стана ясно, че броят на чужденците, посетили в Япония, е нараснал до близо 500 000 през октомври - първия месец, в който тя беше напълно отворена за чуждестранни посетители след повече от две години ограничения, свързани с пандемията.

На 11 октомври Токио отмени ограничителните мерки за влизане в страната, които бяха сред най-строгите в света.  Премиерът Фумио Кишида разчита на туризма за съживяване на икономиката, особено след като йената спадна до най-ниската си стойност спрямо долара за последните 32 години.

През октомври броят на чужденците, посетили Япония както с туристическа цел, така и по работа, е нараснал до 498 600 – над два пъти повече спрямо септември. Ръстът спрямо предходната година се равнява на 2155 процента, сочат данни на Японската национална туристическа организация. Въпреки това посетителите все още са с 80 процента по-малко отколкото през 2019 година.

От началото на годината 1,52 милиона чужденци са пътували до островната държава, което е далеч от рекордните 31,8 милиона, регистрирани през 2019 година.

Австралия

В края на миналата седмица Австралийската министърка на вътрешните работи Клеър О'Нийл  се опита да успокои сънародниците си, че властите са взели адекватни мерки, след като в Сидни акостира круизен кораб със стотици заразени с коронавирус пасажери.  Но според здравните власти рискът от разпространение на заболяването е много голям.

Корабът "Маджестик принсес", на който има около 800 заразени с вируса и който е на компанията "Карнивъл Острейлия", напомни на жителите на Сидни, столицата на най-населения австралийски щат Нов Южен Уелс, за печално известния случай с круизния кораб "Руби принсес" от 2020 г. Тогава плавателният съд акостира в Нов Южен Уелс с 914 инфектирани с коронавирус пасажери на борда, като 28 от тях починаха.

О'Нийл  каза, че след случая с "Руби принсес" са били създадени "редовни протоколи" и че здравните власти Нов Южен Уелс ще решат как да подходят към всеки отделен пътник на "Маджестик принсес".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase