Снимка: БГНЕС

Сдружение "Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма" иска откриване на клинични пътеки за лечение на постковид. Това обявиха от сдружението на пресконференция в БТА.

80% от прекаралите заболяването имат симптоматика, категорични са специалистите.

Все още лекарите у нас не знаят какви изследвания да пуснат, няма и точно поставяне на диагноза за постковид - за разлика от Великобритания, където 91 клиники лекуват пациенти с постковид с различни симптоми, посочи д-р Павлина Михайлова.

Проф. Чавдар Ботев поясни, че у нас "постковид синдромът се подценява", а той съществува дори и при прекаралите вируса леко. Основни увреждания са автоимунните заболявания - диабет, бял дроб, черен дроб, обща умора, мозъчна мъгла, депресия, безсъние. Лекарите препоръчват пациентите да си следят сатурацията, като тя трябва да е в рамките на 95-97%, както и да направят гръдни изследвания.

Още по темата
Д-р Ботев уточни, че сдружението настоява да се проучат новите тестове за ковид в света, тъй като PCR-тестът се прави като вторичен тест. Искат още при личните лекари да се пусне панел за изследване на автоимунни заболявания и промяна в биологичната диагностика, а постковид синдромът да се приеме за холистично заболяване.

От Сдружение "Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма" настояват средствата за лечението да се заложат тази година в бюджета на НЗОК, искат и разкриване на клинични пътеки за лечение на постковид.

Национална пациентска организация подкрепя тези искания, поради което ще се подпише общо писмо и ще се изпрати в Министерство на здравеопазването.

Пресконференцията е част от информационната кампания на проекта "Здрави след Ковид 19!", който се изпълнява по Програма "Европа 2022" на Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase