Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"COVID епидемията нанесе много щети върху българското общество и системата за здравеопазване. Едно от нещата, които пострадаха е ваксинопрофилактиката у нас. През 2020 и 2021г. имаме спад по прилагането на ваксини, които са в Националния имунизационен календар и този спад сега се вижда много осезаемо, когато имаме понижение с по 7-8% на задължителни ваксини, а такъв спад не сме имали откакто следим динамиката на Националния имунизационен календар". Това заяви пред  БГНЕС д-р Момчил Баев, председател на Фондация Астра Форум.

Коментарът на специалиста е по повод на проведената в София Национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания.

Още по темата

"България поддържаше завишена смъртност при населението си по време на COVID, съответно голяма част от лекарите като съсловие намаляха, което наруши рутинните имунизации, имунните консултации на майки с деца и това е една от причините да намалее желанието за ваксинацията. Друга причина за понижения интерес е дезинформацията в обществото - това, че се даде трибуна на всякакви алтернативни мнения, прикрити под обяснението, че се търси плурализъм. Дезинформацията няма нищо общо с плурализма и ние трябва да организираме повече такива конференции, на които се събират учени, лекари, които да дадат обективна информираност на населението", заяви още д-р Баев и обясни, че в момента е много важно да си поставим противогрипна ваксина.

"Важно е общопрактикуващите лекари и родителите да следят имунизационния календар на децата, за да може това, което е задължително да се изпълнява и децата да бъдат здрави".

На въпроса дали се очаква по-голям интерес към ваксинация не само сред хората над 65-годишна възраст, д-р Баев обясни, че броят на противоепидемичните ваксини, внесени за тази година е по-малък отколкото този за миналата. "Сега наистина имаме търсене, включително и сред младите хора, защото те разбраха, че респираторните заболявания се предотвратяват бързо, лесно и безболезнено с една ваксина, но имаме и търсене, защото има по-малко доставка тази година и аз чувам за хора, които питат къде могат да намерят ваксина, общопрактикуващите лекари казват, че техните дози, които са получили са изчерпани, но продължава да има търсене, което е добре", коментира още той.

Лекарят обясни, че има детски ваксини, като например назалната ваксина против грип, която вече е налична в страната ни. "Назалната ваксина е специално за деца подготвена, не е свързана с убождане, но в прага на зимния сезон все пак очакваме в детските колективи да има завишение на респираторните заболявания както всяка година." Организаторът на конференцията обясни, че съществува проблем със статистиката показваща колко деца си поставят ваксина годишно.

"Проблемът със статистиката е, че Министерството на здравеопазването и НЗОК следят само целевата група в програмата, тоест лицата над 65г. възраст, само те могат да бъдат видени колко са на брой и къде се намират, но за всички останали, които не попадат в тази програма няма информация колко от тях си поставят ваксина", коментира още д-р Момчил Баев.

 

Коментари Напиши коментар

74

До 74

преди 2 месеца

Не се чуди, мърулата е закупила по 10 дози на калпак! СмЕтАй , брато кво ни чака

73

Ама разбира се

преди 2 месеца

дали завишената смъртност не се дължи на нелекуването или идеотското " лечение", сбъркан протокол на болните, за един преател питам само?

72

Анонимен

преди 2 месеца

Ваксините са толкова проверени, че се оказа, че не са достатъчни само две дози, както беше оповестено предварително, а било нужно да се постави и бустерна доза. После се оказа, че една бустерна доза не била достатъчна, а трябвало и втора. Дотолкова са проверени тези ваксини, че самите производители не са наясно, че само две дози не са достатъчни.