Снимка: БГНЕС

Новата мутация на коронавируса е най-интересното в момента, но няма нищо страшно. Вариантът BQ.1 не е по-смъртоносен от другите. Типът на мутациите са му такива, че и да си карал предните варианти, пак можеш да се разболееш, но по-леко. Очаква се новият вариант да започне да измества другите през ноември, а на Нова година да е 80% от циркулиращите. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев за "Nova News".

"Редно е сега да се реваксинират хората, които са се ваксинирали преди 3-6 месеца. Коронавирусът много заприлича на новите респираторни вируси и на старите коронавируси. Трябва да се мисли за няколко неща с отпадането на мерките - да очакваме нормалния сезонен грип. Все още нямаме циркулация. Очаква се грипът тази година да е група А, H3N2, такъв беше миналата зима в Австралия и Латинска Америка. Февруари, март се очаква грипна вълна", съобщи той.

Затова медикът призова - възрастните над 65 години да се ваксинират.

Относно другите респираторни вируси той бе категоричен. "Всяка година се появява респираторен синцитиален вирус. Той съществува от много години, не е нищо опасно. Срещано е при най-малките, новородените. Затова се казва, че 40 дни не трябва много роднини или възрастни да го посещават отблизо", обясни проф. Кантарджиев.

И призова хората да си поставят бустер.

"Тези, които искат да се ваксинират с ваксина, която не е РНК и предпазва от антигените на цялата вирусна частица, да го направят с "Валнева". Тя обаче е за първична ваксинация. Комбинираната ваксина изготвя имунитет срещу класически и Омикрон варианта. 6-8 месеца си защитен от тежко прекарване на заболяването. Не очаквам пълни болници и претоварена здравна система", посочи той.
 

Коментари Напиши коментар

19

Кунчо Бустера

преди 4 месеца

С трите вакси два месеца джваках тръбата във ВМА. Много лек ковид, даже приятен!

18

Анонимен

преди 4 месеца

Да пита неваксинираните колко им е лек ковида! 700 души в болница, всеки ден десетина смъртни случаи и кой знае още колко има, дето не са тествани и не влизат в статистиката!

17

Анонимен

преди 4 месеца

Не знам за вас, но аз изгубих четирима близки от ковид. Неваксинирани.