Снимка: БГНЕС

Очакванията за нова грипна вълна протвърди пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев. "Анализът, който прави Центърът по контрол на заболяванията и Световната здравна организация  е, че трябва да очакваме грипна вълна по изводите, които се направиха от това, което стана в Австралия. Появи се грипна вълна, която се оказа, че е малко по-силничка от последните 5 г.", заяви той.

Но подчерта, че това не е изненадващо. "Всяка година си знаем - ноември доказваме първите грипни вируси, декември има разпространение на грип и обикновено пикът на грипната вълна през последните 15 г. е януари или февруари. Доста хора се разболяват, кашлят, забелязваме опашки в аптеките, офисите по на 2/3, другото си седи вкъщи болни и започват да идват по една трета ученици. Следи се и гледаме да сложим 2-3 дена към ваканциите или към Коледа", описа той обичайната практика.

Според него грипът сега преминава 2 пъти по-леко отколкото коронавируса, но не така бе преди 2 години. "Коронавирусът бе 10 пъти по-тежък от грипа, 10 пъти повече се умираше... Няма нищо общо със сегашния вирус, вариант на Омикрона, и Уханския вариант, където на десетия ден трябваше кислород и командно дишане", посочи професорът.

И подчерта, че грипът е по-лек от Омикрона. Той обаче отбеляза, че 2 г. е имало мерки, изолация. "Нямаше рино вируси, нямаше вирусни инфекции. Колективният имунитет е по-слаб. Спомняте си пролетта като махнахме маските, детските колективи и семействата как тежко прекарваха един обикновен рино вирус. Нищо фатално няма да очакваме. Грипният вирус и да дойде, няма страшно", увери обаче професорът.

Всеки вторник се събира вътрешноведомствения комитет за коронавируса, последния път го е председателствал министърът на здравеопазването. "Даже и да се увеличават случаите на коронавирус, в нашата страна темпът на увеличаване се забави. Много по-леко минава, съвсем малко са натоварени болниците, няколко десетки са в интензивни отделения и няколкко стотин са болни от коронавирус", посочи Кантарджиев.

Коментари Напиши коментар

20

До Анонимен

преди 3 месеца

"Преди епидемията от грип умираха по десетина човека на година, а от Ковид-19 колко умират?" - - - Това никой уважаващ себеси човек и специалист не може да ти каже,защото никой не е изследвал кой от какво е починал. Какво се брише по медийните па.цали е без значение.

19

Анонимен

преди 3 месеца

Е сега всичките надупчени, с компрометиран имунитет, ще пищят и за противогрипни вакси. Да вземат да си ги плащат, няма ние да пълним гушите на фармамафията заради няколко продажника и стадото неграмотни нискочели ваксъри

18

Чоко

преди 3 месеца

Професоре, пак ли го въртиш този Ковид ? Има няма, току се появи отнякъде. Войната ли свърши, извънземните ли дойдоха.