Снимка: БГНЕС

Очаква ни по-тежка грипна вълна заради спада на имунитета след COVID-19 и затова, че грипът бе изместен от коронавируса през изминалите две години. Това пред bTV служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Според него, здравната ни система е абсолютно готова за посрещането й. По думите му, около 30% от българското население се ваксинира срещу грип годишно и препоръча на хората над 65-годишна възраст да се ваксинират срещу грип.

Още по темата

Симптомите са хрема, отпадналост, болки в ставите и висока температура, а се очаква да е в края на януари месец следващата година.

Меджидиев подчерта, че към настоящия момент наличността на ваксини срещу грип е 190 хиляди броя. "Още в петък ваксините ще са налични при личните лекари", допълни той.

Антиваксърскара кампания допринесе много в негативен план, тя пречи дори на имунизационния календар при децата, каза още министърът.

Той съобщи, че има над 700 хиляди ваксини срещу COVID-19. "Държавата разполага със значително количество. Тревожното е, че нямаме желаещи за първична ваксинация", допълни Меджидиев и каза, че няма натоварване на болничната система, нито недостиг на легла в интензивни отделения.

Меджидиев коментира и заплащането на труда на лекари, медицински сестри и санитари. "В момента се работи по изготвянето на наредбата. По нея работят експерти, финансисти. Взели сме модели на остойностяване на труда за медиците от Франция и Германия. Надявам се до 15-20 дни проектът да бъде готов", заяви здравният министър.

По думите му, те ще получават колкото са изработили. При всички случаи заплащането ще е по-високо отколкото сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase