Снимка: Bulgaria ON AIR

Първия случай на подварианта Кентавър на Омикрон беше установен у нас.

"Всички варианти на Омикрон се следят, секверинари са 88 пълни генома на вируси от пациенти от цялата страна. Така нареченият Кентавър е намерен в двама пациенти от Благоевградско, интересно е, че не са от София", коментира директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че по класификациите на Световната здравна организация Кентавър буди безпокойство заради мутациите в генома му.

"Една група от тях са насочени към заобикаляне на имунния отговор. Ако вече сме прекарали друг вариант на коронавируса, е възможно да се заразим с този нов подвариант. Другата група мутации е насочена към по-лесното заразяване", предупреди проф. Петрова.

Посочи и симптоматиката при Кентавър - тя не се различава от другите варианти на Омикрон - протича по-леко, с болки в гърлото, с температура до 37-38 градуса.

Още по темата


"Само 10% от разболелите се са със симптоми, другите 90% от носителите на Омикрон дори не разбират, че са болни и само тестовете могат да го покажат. Ето защо и Омикрон още при появата си беше наречен от учените "естествена ваксина" - заразява по-лесно, симптомите са по-слаби и така ще получим по-лесно групов имунитет", подчерта директорът на Института по микробиология пред Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са след края на зимата да бъде обявен край на пандемията от Ковид-19. Проф. Петрова подчерта, че жертвите у нас са толкова много заради слабия процес на ваксинация. В България вече се предлага бустер, който е адаптиран към Омикрон.

"Адаптираните ваксини до голяма степен ще спрат разпространението на новите варианти. Също като противогрипните ваксини е препоръчително да се поставят на хора от рискови групи - хората с наднормено тегло, сърдечно-съдови проблеми. Препоръчително е бустер да се поставя  едновременно с противогрипната ваксина. Така за две седмици се създава цялостет имунен отговор", уточни проф. Петрова.

И допълни, че сега е моментът за поставяне на противогрипни ваксини, когато все още няма болни и има време да се създаде имунен отговор. Произведена е и комбинирана ваксина - за Ковид-19 и грип, която все още не е закупена от нашата страна.

"Не трябва да разчитаме на лекарствата срещу Ковид-19, по-добре да заложим на превенцията. Можем да сме оптимисти, но нека не сме изненадани от вируса", призова вирусологът.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 4 месеца

Следва трибунал за участниците в геноцида. Госпожата е в списъка.

20

Анонимен

преди 4 месеца

До Анонимен 18 И какво значение има какви проценти от заразените са починалите? Идеята е хората да не умират изобщо в дадената страна, след като са се ваксинирали. А средната смъртност в Германия спрямо населението е същата, че и по-висока от България. Нацвъкал ми някакви цифри и сметки и се имаш за велик умник. Какво като се заразяват по-малко хора? *** и успокой роднините на починалите, че процентите са по-ниски. Да ти имам логиката на домашна ко кошка.

19

Анонимен

преди 4 месеца

До Анонимен 18 Да, един яде зеле, друг свинско. Значи всички ядат свинско със зеле. Да ти имам математиката. Върни се в първи клас да си доучиш.