Снимка: БГНЕС

Новият подвариант на Омикрон, който е по-заразен вече е регистриран и в България. Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, в този факт няма място за тревога.

Още по темата

"Става дума за две проби, и двете от Благоевград. Те са на възрастни хора на 78 и 83 години. Протичането не е по-тежко. Няма да има повишаване на заболеваемостта, няма да е доминиращ. Не се очакват нови вълни", обясни тя пред Нова тв.

По думите ѝ в Индия са 3/4 от всички проби са на ВА.2.75, но общо са 5% от всички секвенирани щамове. "Навсякъде е под 5%, изключително рядък е. ВА2.75 е с допълнителни 9 мутации спрямо ВА.5. Той и подвариантите му съставят 94% от пробите", обясни тя.

Според нея бъдещи сериозни мутации не се очакват преди късната есен или зимата. ''Ваксинираните са защитени срещу подвариантите, независимо кой е. Бустерната доза повишава 20 пъти имунитета срещу Омикрон", заяви тя. И допълни, че към момента няма доказан грипен вирус, но има парагрипни и респираторни вируси. "Очакваме по-сериозна грипна вълна тази година", посочи медикът.
 

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 2 месеца

''Ваксинираните са защитени срещу подвариантите, независимо кой е." Че тия от Пфайзер-а и Модернат-а що се хабиха да измислят променени ваксини ,за Омиркрон и компания ?

13

Въжарят

преди 2 месеца

Скоро ще играеш кючек от края на въжето Ивке!

12

Мутациите са

преди 2 месеца

ясно видими на снимката...