Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в четвъртък смекчи твърдението си, че краят на пандемията от Covid-19 е близо, като предупреди, че обявяването края на кризата е "все още далече", съобщи АФП.

Миналата седмица Гебрейесус каза пред репортери, че светът "никога не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията. Краят се вижда".

Президентът на САЩ Джо Байдън отиде по-далеч в интервю, излъчено в неделя, като обяви, че пандемията в Съединените щати "свърши".

Но в четвъртък от кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Тедрос изглежда по-малко оптимистичен, като ясно даде да се разбере, че "способността да видим края не означава, че сме в края".

Той повтори, че светът е в най-добрата позиция, като броят на седмичните смъртни случаи продължава да намалява - и сега само 10 процента от това, което беше на пика през януари 2021 г.

Тедрос посочи, че две трети от световното население е ваксинирано, а три четвърти от здравните работници и възрастните хора.

Още по темата
В последната си епидемиологична актуализация СЗО каза, че миналата седмица са докладвани над 9800 смъртни случая, което е 17 процента по-малко от седмица по-рано, докато са докладвани 3,2 милиона нови случая.

Здравната агенция на ООН предупреди, че намаляващият брой на докладваните случаи е измамен, тъй като много страни са намалили тестовете и може да не откриват по-малко сериозни случаи.

Мария Ван Керхов, техническият ръководител на СЗО по Covid-19, каза пред репортери, че вирусът все още "циркулира на интензивно ниво", въпреки че ситуацията варира в различните страни.

Но тя посочи, че светът разполага с инструментите, необходими за ограничаване на разпространението.

"Нашата цел е да сложим край на извънредното положение във всички страни. И ще продължим в това, докато не постигнем тази цел", каза тя.

От началото на пандемията СЗО е преброила официално повече от 609 милиона случая и около 6,5 милиона смъртни случая, въпреки че се смята, че реалният брой е значително по-висок.

Проучване на СЗО, публикувано през май въз основа на свръхсмъртността, наблюдавана в различни страни по време на пандемията, изчисли, че до 17 милиона души може да са починали от Covid-19 през 2020 г. и 2021 г.

Коментари Напиши коментар

33

Барон Мюнхаузен

преди 5 дни

Този Тедрос искам да го видя обесен в стил Саддам,чак тогава ще празнуваме кончината му...

32

666

преди 5 дни

Далече е ами.....ще секне мангиза.

31

Кики

преди 5 дни

От друга планета: Български извънземни летели над Египет преди 3000 г.Дошли от Странджа, използвали хеликоптери, подводници и космически кораби.