Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на здравеопазването (МЗ) одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката за прилагането на ваксини срещу COVID-19 за първична имунизация и за бустерна доза, съобщиха от здравното ведомство.

Съгласно препоръките при първична ваксинация се прилагат иРНК ваксини Comirnaty или Spikevax срещу оригиналния вариант на SARS-CоV-2 или векторната ваксина на Janssen (JCOVDEN).

При бустерна доза се прилага адаптирана иРНК ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1. Адаптираните ваксини се поставят на хора на и над 12 г. най-рано три месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за хора на и над 12 г., които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19: имунокомпрометирани; трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия; пациенти на хронична диализа; пациенти с онкохематологични заболявания; потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора; медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19; възрастни хора на и над 65 г.; хора над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от шест месеца.

През последните 24 часа у нас са поставени 19 дози ваксина срещу COVID-19, а общо от началото на ваксинационната кампания са поставени 4 530 350 дози. Новите потвърдени случаи на коронавирус са 165, сочат данните на Единния информационен портал.

Към 12 септември в България са доставени 290 880 дози Comirnaty Original/Omicron BA.1 и 1800 дози Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

От днес бустерна доза от адаптираната иРНК ваксина на Pfizer/BioNTech може да бъде поставена в имунизационните кабинети на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), при общопрактикуващите лекари, както и в разкритите ваксинационни кабинети в лечебни заведения. Всички РЗИ вече са снабдени с достатъчни количества от адапатираната ваксина на Pfizer/BioNTech, а в момента тече снабдяването на общопрактикуващите лекари и на ваксинационните кабинети в болниците, съобщиха от МЗ.

Адаптираната иРНК ваксина на Moderna ще бъде разпределена до РЗИ в рамките на настоящата седмица, а поставянето ѝ ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети.

Информация за съответните кабинети на ниво област ще бъде публикувана на интернет страниците на РЗИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase