Снимка: БГНЕС

Носенето на маски в градския транпорт в цялата страна вече няма да е задължително. Това обяви на брифинг пред Министерството на здравеопазването вирусологът проф. Радка Аргирова.

"На национално ниво от четвъртък, 25 август, пада задължителното носене на маски в градския транспорт", обяви тя решението на експертния съвед.

Отчита се спад на заболелите от Ковид-19, цифрата на заразените за ден е около 1 000 души и се запазва броят на пациентите в интензивно отделение, които са под 50. В резултат на това, пада задължителното носене на маски в градския транспорт от четвъртък, засега остава задължително тяхното носене във всички здравни заведения.

"При такива стойности, вече можем да кажем, че ние управляваме вируса, а не той нас. Можем ние да кажем какви да бъдат мерките, а не вирусът да ни ги налага. Това е изключително ободряващо", каза проф. Аргирова.

Вирусологът подчерта, че ние вече преминаваме към ендемичния период от вируса. "Постепенно вирусът ще се приравнява към другите респираторни вируси, каквито е например грипът. Това се очаква да стане в началото на учебната година", заяви още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase