Снимка: БГНЕС

"БиоНТех" очаква да започне доставките на две адаптирани ваксини против варианта "Омикрон" още през октомври, което ще спомогне за увеличаване на търсенето през четвъртото тримесечие, заяви германската биотехнологична фирма в понеделник, като потвърди прогнозата си за приходите от ваксини за годината.

Търсенето на ваксината, от която са доставени 3,6 млрд. дози в световен мащаб, намалява, тъй като повечето хора в западния свят вече са получили три или четири инжекции.

Въпреки това се очаква през есента да се увеличи търсенето на бустерни кампании, при които се използват подобрени инжекции, насочени специално към варианта "Омикрон". В очакване на регулаторно одобрение BioNTech заяви, че и двете адаптирани ваксини ще бъдат налични навреме за кампаниите.

Приходите и нетната печалба за второто тримесечие са спаднали с около 40% спрямо предходната година, съответно до 3,2 млрд. евро и 1,672 млрд. евро.

Компанията потвърди прогнозата си за приходите от ваксини през 2022 г. в размер на 13-17 млрд. евро, което е по-малко от 19 млрд. евро през миналата година. Партньорът "Пфайзер" в края на миналия месец прогнозира 32 млрд. долара продажби на ваксината COVID-19 за цялата година.

Още по темата
"Със силното ни представяне от началото на годината досега смятаме, че сме на път да постигнем предишните си финансови прогнози за текущата финансова година", заяви Йенс Холщайн, главен финансов директор на BioNTech.

Дружеството призна известна несигурност относно това какво би означавал за операциите сериозният недостиг на природен газ, който то използва за търговското производство на ваксината си COVID-19, но заяви, че не очаква да бъде засегнато от настоящия недостиг и въвежда мерки за намаляване на рисковете.

"БиоНТех" и "Пфайзер" представиха една от адаптираните ваксини, която е насочена към подварианта BA.1, на лекарствения регулатор на ЕС EMA миналия месец, като доставката очаква одобрение.

Другата ваксина, насочена към субвариантите BA.4 и BA.5, както е препоръчано от американския лекарствен регулатор, ще започне клинични изпитвания този месец, като се очаква първите дози да бъдат доставени също още от октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase