Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в която настоява да бъде възобновено ежемесечното допълнително възнаграждение на работещите на първа линия лекари, медицински специалисти и друг персонал, които се борят всекидневно с COVID пандемията. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Повод за препоръката са сигнали до омбудсмана от медицински работници, които на фона на засилващата се нова ковид вълна, сигнализират за напрежение в техните среди заради спрените средства, се посочва в съобщението.

"Посочените допълнителни възнаграждения бяха въведени с аргумента, че са ефективна и устойчива мярка за справяне с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на персонала. След отпадането им, работещите в системата на здравеопазването съобщават за наличието на редица проблеми и обръщат внимание, че се наблюдава сериозно увеличение на случаите на COVID-19, с произтичащо от това повишено натоварване на лечебните заведения и риск за работещите в тях и техните близки", пише омбудсманът.

Диана Ковачева допълва, че на практика медиците всеки ден са в контакт с пациенти с коронавирус, което създава сериозен риск, както за самите тях, така и за близките им. Тя посочва също, че отпадането на допълнителните възнаграждения оставя тях и семействата им с доходи, идентични на тези отпреди пандемията преди две години.

"В същото време, ръководители на лечебни заведения за болнична помощ отбелязват, че не са в състояние да повишат възнагражденията на персонала, поради постоянно растящите цени и разходи. В тази връзка се съобщава и за случаи на противопоставяне на персонала на различните лечебни заведения, което рефлектира и върху правата на пациентите", посочва общественият защитник.

Диана Ковачева подчертава, че все повече се наблюдават и случаи на отказ на болници да приемат пациенти, в т.ч. транспортирани от екип за спешна помощ, когато се налага в продължение на няколко часа да търсят лечебно заведение, в което да бъде настанен пациентът, чието състояние често е животозастрашаващо.

Омбудсманът посочва още, че в момента достъпът на гражданите до тестове за COVID-19 не е гарантиран. Тестовете по метода PCR в извънболнична помощ, с които е възможно откриване на заболяването в съвсем ранен етап, в момента могат да назначават само специалисти, към които пациентите се насочват едва при възникване на усложнения, като същевременно бързите антигенни тестове все още се заплащат изцяло от пациента, отбелязва Ковачева.

Още по темата

Тя настоява по поставените от нея проблеми своевременно да бъдат предприети мерки за тяхното решаване, като се гарантират, както правата на пациентите в условията на пандемия, така и трудовите, и професионалните права на работещите в системата.

Омбудсманът подчертава също необходимостта за осигуряване на гарантиран достъп на гражданите до ваксини срещу COVID-19 и недопускане на случаи, в които желаещите да се ваксинират, да бъдат връщани по различни причини.

"Вярвам, споделяте мнението ми, че в условията на нарастващ брой на потвърдените случаи на COVID-19 в цялата страна и въведените в тази връзка в много области временни противоепидемични мерки, следва да бъде осигурена готовност на здравната система да се справи с проблемите, като не се допускат случаи на нарушени права на пациентите и същевременно бъдат създадени необходимите условия за работа на персонала, в това число относно неговата мотивация и размер на заплащане", пише в изявлението на омбудсмана и отново отбелязва сериозния дефицит на кадри в системата и необходимостта от мерки и стратегия за неговото преодоляване.

Коментари Напиши коментар

83

до 72

преди 2 дни

Ако ти тече казанчето и капят чешмите си с 3-4 кубика месечно нагоре.С казанчето изпзтих лично,въпреки,че едвам покапваше.Вместо гумата купих силиконово уплътнение и теча спря.За чешмите-керамични врътки. Никъде не трябва да тече. В тоалетната чиния поставяш над водата парче тоалетна хартия и трябва да остане суха.Ако се мокри отгоре-значи тече ти казанчето! Теча ако е минимален не го виждаш!Всички тези ремонти се изплащат за 2-3 месеца от разумна икономия!

82

лекар

преди 2 дни

Аз бих предпочел да няма ковид и да не получавам добавки за ковид.По добре беше преди ковида.Сега е много по трудно да се работи.Човек има някакъв предел на силите си.Над предела вече няма качество!

81

Анонимен

преди 6 дни

kolko mobilni mogat da sa bulgarite s minimalni bulgarski zaplati, pensii? kolko litra benzin, dizel, gaz, kolko kilovatchasa tok mogat da si kupiat s pochasovia si bulgarski dohod ot bulgarska mesechna zaplata ili pensia? kakva bulgarska kola za mobilnost mogat da si kupiat i s kolko mesechni zaplati ili pensii?!