Снимка: БГНЕС

Австралийски и европейски биолози са установили, че имунитетът в носоглътката на децата значително по-добре се е справял с новия коронавирус в сравнение с имунната система на възрастните, съобщи ТАСС, като цитира прессъобщение на университета на Куинсланд, Австралия.

Още по темата

При появата на щама Омикрон ситуацията се е променила, открили още учените, предава БТА.

"В миналото децата по-рядко се заразяваха с новия коронавирус и по-лесно прекарваха инфекцията в сравнение с възрастните, като причината за това бе загадка. Показахме, че имунните клетки в лигавицата на носа при децата реагират значително по-активно на основния вирус SARS-CoV-2 в сравнение с носовете на възрастните. Установихме обаче, че нещата се променят при варианта Омикрон", каза д-р Кърсти Шорт от факултета по химия и молекулярни бионауки на университета на Куинсланд.

Първите наблюдения след разразяването на пандемията от новия коронавирус показаха, че децата значително по-рядко се заразяват с вируса SARS-CoV-2 и рядко изпитват тежки симптоми на инфекцията COVID-19, както е при възрастните. Вариантът "Омикрон" обаче поразява еднакво активно и деца, и възрастни.

Шорт и колегите й откриват причините за това в изследването, което проучва разликите в реакциите на имунната система на носоглътката при деца и при възрастни към различните разновидности на SARS-CoV-2. По време на експериментите било установено, че вроденият имунитет на децата реагира значително по-остро на появата на частици от SARS-CoV-2. Оказало се, че новият коронавирус се репликира значително по-слабо в носовете на децата. Това било особено силно изразено при варианта "Делта". Тенденцията обаче била доста по-слаба при "Омикрон".


Изследването е осъществено при 23 деца и 15 възрастни. Авторите му посочват, че са нужни последващи проучвания за потвърждаване на резултатите, публикувани в "ПЛОС байолъджи".

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 месеца

Какво научно откртие!!! Също така науката установи, че децата са по-млади от възрастните! гениално!

10

Анонимен

преди 5 месеца

Не думай! Жива да не бях! Нали вече разредихте отровата та да може да я инжектирате на новородени? Да не секнете притока на долари към файзер, ей! Те децата не се заразяват от ковид така или иначе, ама тихо да не разбере някой родител, че току виж отказал елексира на живота за децата си.

9

Анонимен

преди 5 месеца

И с ваксините против ковид ефективността при деца е 98%. А при старите само около 50%.