Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръст на болните от коронавирус в София. Заради това Столичната РЗИ издаде заповед, с която връща маските на закрито от 4 август.

Още по темата

Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, в т.ч. лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Три области са в Етап 2

Според картата за епидемичната обстановка областите София-град, Силистра и Варна са в Етап 2.

Според Националния оперативен план за справяне с пандемията, приет от Министерския съвет на 14 юли 2022 г., за областите, попадащи в етап две, се предвиждат освен въведените в етап едно мерки - носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за предоставяне на социални услуги, градския транспорт и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; спазване на физическа дистанция от минимум метър и половина; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности; редовно проветряване; работа от разстояние, при възможност, така и носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.

Други задължителни мерки за областите, попадащи в Етап две, са въвеждане на изискване за недопускане на не повече от един човек на осем кв.м. в търговски обекти, ограничаване на свижданията в лечебни заведения и специализираните институции за предоставяне на социални услуги, както и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни - по преценка на лекуващия лекар и според здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19; ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Етап две предвижда и други задължителни мерки, отнасящи се за училищата.

Остава в сила и провеждането на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

На двуседмична база най-висока заболеваемост се отчита в областите София-град – 468 на сто хиляди души население, Варна – 437 на сто хиляди, Силистра – 429 на сто хиляди, Бургас – 394 на сто хиляди, Стара Загора – 386 на сто хиляди.

Коментари Напиши коментар

367

Умнокрасив

преди 5 месеца

Тази простотия ми е достатъчен аргумент да гласувам за Възраждане, осъзнавайки отлично, че са про-руска партия, ама какво от това, дали ще е про-руска или про-американска пак ще сме последната дупка на кавала! :)

366

мед сестра

преди 5 месеца

Докъде стигна операцията на Русия в украйна ,та да се спрете с простотиите си и да измъчвате хората??

365

Анонимен

преди 5 месеца

ДАНЪЧНИ, Здравни инспектори и МИтничари КРАДАТ ЕВТИНИЯ ток, и затова ТОКА ПОСКЪПВА....Трябва да МАХНАТ всички КЛИМАТИЦИ в Данъчното, Здравната Инспекция и Митницата... Да им ЗАБРАНЯТ да ползват Климатик.. И сега, през месец август, да ги накарат да ходят НАВСЯКЪДЕ с ВЪЛНЕН кожух, ШАПКА и ШАЛ на врата....Да видим дали оня - Кунчев, Здравния министър и Директорите на РЗИ, ще искат да носят и МАСКА ???