Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е сключила сделка за до 250 милиона дози от ваксината срещу коронавирус, разработена от испанската фармацевтична компания "HIPRA", съобщи БГНЕс, позовавайки се на "Политико".

Ваксината все още се оценява. През март Европейската агенция по лекарствата започна текущ преглед на ваксината, която е предназначена да предпазва от алфа и бета варианти на коронавируса и ще се прилага като бустер.

Комисията съобщи, че 14 държави участват в съвместната обществена поръчка. Ако ваксината бъде одобрена, те ще могат да подават поръчки при условията, договорени от Комисията. Тези условия не бяха оповестени.

За разлика от най-широко използваните мРНК ваксини, ваксината на "HIPRA" на протеинова основа може да се съхранява при сравнително високи температури между 2 и 8 градуса по Целзий, което улеснява работата с нея. "HIPRA" произвежда ветеринарни лекарства, но след началото на пандемията се насочи към разработването на ваксина на протеинова основа срещу Ковид-19.

Въпреки че се очаква окончателна оценка на ваксината, през юли испанският изследователски институт „IrsiCaixa“ заяви, че редица проучвания показват, че ваксината е в състояние да предизвика реакция на антитела, защитаваща срещу всички често циркулиращи варианти на коронавируса.

"Тъй като инфекциите с Ковид-19 в Европа се увеличават, трябва да осигурим максимална готовност в началото на есенните и зимните месеци", заяви комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес. "Ваксината HIPRA добавя още една възможност, която да допълни широкото ни портфолио от ваксини."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase