Снимка: БГНЕС

От днес в областите Варна, Плевен, Шумен и Търговище се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на Covid-19.

Във Варна маските отново стават задължителни в магазините и в градския транспорт, както и в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за социални услуги, администрации, гари. В детските заведения трябва да бъде засилен филтърът за деца със симптоми.

Още по темата

Свиждания в болниците ще се допускат само при пациенти, приети за повече от 5 дни, по преценка на лекуващия лекар.

В Плевен маските също са задължителни в обществения транспорт.

В града маските освен в обществените превозни средства стават задължителни още за всички лица в лечебните заведения, аптеки, оптики, дрогерии, местата за социални услуги. Работодателите са длъжни да организират съответни мерки, указани в заповед на РЗИ, при възможност работата да е в дистанционна форма. Изисква се дистанция от 1,5 в търговски обекти, осигуряване на дезинфектант за ръцете. Засилва се сутрешният филтър за детските заведения за недопускане на деца с клинични симптоми на коронавирус. Контролът на тази заповед се осъществява от РЗИ, МВР и кметовете на 11-те общини. Мерките са определени до 31 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase