Снимка: БГНЕС

С наближаването на третата зима на пандемията от коронавируси в северното полукълбо учените предупреждават уморените правителства и населението да се подготвят за нови вълни на COVID-19.

Само в САЩ тази зима може да има до един милион заразени на ден, заяви пред "Ройтерс" Крис Мъри, ръководител на Института за здравни показатели и оценка (IHME), независима група за моделиране към Вашингтонския университет, която следи пандемията. Това би било около два пъти повече от сегашния дневен брой.

В Обединеното кралство и Европа учените предвиждат поредица от вълни на COVID-19, тъй като хората прекарват повече време на закрито през студените месеци, този път почти без маскировка или ограничения за социално дистанциране.

Въпреки това, макар че през следващите месеци случаите може отново да се увеличат, смъртните случаи и хоспитализациите едва ли ще нараснат със същата интензивност, твърдят експертите, за което спомагат ваксинацията и подсилващите кампании, предишната инфекция, по-леките варианти и наличието на високоефективни лечения на COVID-19.

"Хората, които са изложени на най-голям риск, са тези, които никога не са се сблъсквали с вируса, а почти никой не е останал без да го е преболедувал поне веднъж", каза Мъри.

Тези прогнози повдигат нови въпроси за това кога държавите ще преминат от извънредната фаза на COVID-19 към състояние на ендемично заболяване, при което в общности с високи нива на ваксинация се наблюдават по-малки огнища, евентуално на сезонна основа.

Много експерти прогнозираха, че този преход ще започне в началото на 2022 г., но появата на силно мутиралия вариант на коронавируса "Омикрон" наруши тези очаквания.

"Трябва да оставим настрана въпроса "свършила ли е пандемията?", казва Адам Кучарски, епидемиолог в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина. Той и други смятат, че вирусът се превръща в ендемична заплаха, която все още причинява голямо бреме от заболявания.

"Някой веднъж ми каза, че определението за ендемичност е, че животът просто става малко по-лош", добави той.

Потенциалната дива карта остава дали ще се появи нов вариант, който да надделее над доминиращите в момента подварианти на "Омикрон".

Ако този вариант причинява и по-тежки заболявания и е в състояние да избягва по-добре предварителния имунитет, това би било "най-лошият сценарий", според неотдавнашен доклад на Световната здравна организация (СЗО) за Европа.

"Всички сценарии (с нови варианти) показват потенциал за голяма бъдеща вълна на ниво, което е толкова лошо или по-лошо от епидемичните вълни през 2020/2021 г.", се казва в доклада, базиран на модел от Имперския колеж в Лондон.

Смущаващи фактори

Много от експертите по заболяванията, интервюирани от "Ройтерс", заяват, че изготвянето на прогноза за COVID-19 е станало много по-трудно, тъй като много хора разчитат на бързи домашни тестове, които не се докладват на държавните здравни служители, което води до затъмняване на нивата на заразяване.

BA.5, подвариантът "Омикрон", който в момента предизвиква пик на инфекциите в много региони, е изключително трансмисивен, което означава, че много пациенти, хоспитализирани за други заболявания, могат да дадат положителен тест за него и да бъдат причислени към тежките случаи, дори ако COVID-19 не е източникът на тяхното страдание.

Учените заявиха, че други неизвестни, които усложняват прогнозите им, включват въпроса дали комбинацията от ваксинация и заразяване с коронавирус - т.нар. хибриден имунитет - осигурява по-голяма защита на хората, както и колко ефективни могат да бъдат кампаниите за повишаване на имунитета.

"Всеки, който твърди, че може да предвиди бъдещето на тази пандемия, е или прекалено самоуверен, или лъже", казва Дейвид Дауди, епидемиолог по инфекциозни болести в Училището по обществено здраве "Джон Хопкинс Блумбърг".

Експертите следят отблизо и развитието на ситуацията в Австралия, където възобновяващият се грипен сезон, съчетан с COVID-19, претоварва болниците. Те казват, че е възможно западните страни да наблюдават подобен модел след няколко спокойни грипни сезона.

"Ако това се случва там, то може да се случи и тук. Нека се подготвим за истински грипен сезон", казва Джон Макколи, директор на Световния грипен център към института "Франсис Крик" в Лондон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase