Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Частични мерки срещу Ковид-19 влизат в сила в област Търговище от 1 до 30 август. Със заповед на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) от вчера, се въвежда носенето на предпазни маски в лечебните и социални заведения, оптики, аптеки и дрогерии и при посещение в РЗИ, информират от областната управа в Търговище.

Препоръчва се спазване на дистанция от метър и половина на местата, където се събират повече хора и работа от вкъщи, ако това е възможно. По данни на Информационния портал, област Търговище е вече в етап 1 от Националния план. Поради тази причина носенето на маски на гореизброените места, както и в обществения транспорт става задължително за всички, с изключение на деца до 6 години.

Работодателите трябва да осигуряват редовно проветряване и дезинфекция, както и недопускане до работните помещения на лица със симптоми като повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други респираторни проблеми.

Задължително става и провеждането на засилен сутрешен филтър в детските заведения. Ежедневен филтър ще бъде въведен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Областният координационен щаб и РЗИ-Търговище имат готовност при промяна в епидемичната обстановка да се реагира своевременно. Заповедта е публикувана на сайта на РЗИ-Търговище и влиза в сила от 1 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase