Снимка: БГНЕС

Няма категорична информация за тежестта на новия вариант на коронавируса. Ваксинираните има вероятност да го изкарат по-леко, обясни вирусологът проф. Радостина Александрова пред Нова тв.

Още по темата

По думите й, може да очакваме вариантите на Омикрон БА.4 и БА.5 да изместят доминиращия Б2. "Вирусът продължава да се размножава и да бяга от имунния отговор. Те ще продължат да поддържат високо ниво на инфектираните. Няма данни, че тази вълна ще бъде по-тежка в сравнение с предишната", допълни тя.

Според нея преболедуването или ваксинацията носят имунитет и срещу тези подварианти. "Уязвимите групи трябва да внимават - възрастните и хората със съпътстващи заболявания. При тях имунният отговор не е сработил достатъчно добре. Със сигурност има скрита заболеваемост. Интересът към ваксинацията ще се засили през есента", смята тя.

Ставаме все по-подготвени да се срещнем с вируса, обясни Александрова.

Според нея новата ваксина на "Модерна" ще бъде "хитът на есента". Относно маймунската шарка тя уточни, че се разпространява при много близък контакт и няма причина да се притесняваме, че ще достигне силата на ковид. Вирусологът призова "граничавайте случайните си сексуални контакти".

Тя варва, че интересът към ваксините ще се засили през есента и че в момента маските не са много приложими заради топлото време.

 

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 1 месец

Фалшиво положителен тест няма. Има Фалшиво отрицателен. Ако е положителен, значи си заразен . Как пък още не го проумяхте!

25

Анонимен

преди 1 месец

ха ха успяха да ви разделят на два бряга, отново верващи и неверници а те си ходят до банката и си въртят далаверите а хората се гътат вкъщи от страх да не гепят ковид в болницата:0

24

Барон Мюнхаузен

преди 1 месец

Лелю Радке,колко днес си заминаха от инфаркт?Или на вас,в устенцата ви е само Ковид(със сигурност ,има яка пара)?Как ,разбрахте ,че 37 000 души са починали от Ковид,при положение,че нито се правят аутопсии ,нито някой го е изолирал(както стана със Сарс през 2003 година)...Мислите ли ,че някой вече ви вярва за тези две години,лъжи(освен шепата лунатици,които гледат през прозореца със маска)!