Снимка: БГНЕС

Няма категорична информация за тежестта на новия вариант на коронавируса. Ваксинираните има вероятност да го изкарат по-леко, обясни вирусологът проф. Радостина Александрова пред Нова тв.

Още по темата

По думите й, може да очакваме вариантите на Омикрон БА.4 и БА.5 да изместят доминиращия Б2. "Вирусът продължава да се размножава и да бяга от имунния отговор. Те ще продължат да поддържат високо ниво на инфектираните. Няма данни, че тази вълна ще бъде по-тежка в сравнение с предишната", допълни тя.

Според нея преболедуването или ваксинацията носят имунитет и срещу тези подварианти. "Уязвимите групи трябва да внимават - възрастните и хората със съпътстващи заболявания. При тях имунният отговор не е сработил достатъчно добре. Със сигурност има скрита заболеваемост. Интересът към ваксинацията ще се засили през есента", смята тя.

Ставаме все по-подготвени да се срещнем с вируса, обясни Александрова.

Според нея новата ваксина на "Модерна" ще бъде "хитът на есента". Относно маймунската шарка тя уточни, че се разпространява при много близък контакт и няма причина да се притесняваме, че ще достигне силата на ковид. Вирусологът призова "граничавайте случайните си сексуални контакти".

Тя варва, че интересът към ваксините ще се засили през есента и че в момента маските не са много приложими заради топлото време.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase