Снимка: БГНЕС

"Разпространението на COVID-19 се следи внимателно, а засега положението не е опасно". Това коментира доц.д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор.

Министерството на здравеопазването има готовност да реагира, има и необходимите количества различни ваксини. Това каза доц. Кунчев днес в Габрово, където в една от градските здравни бази има професионален семинар на тема "Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите".

По отношение на мерките при разпространяване на ковид-инфекцията доц. Кунчев посочи, че в големите областни болници и в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната има разкрити кабинети, които работят безотказно и имат всички видове ваксини, с които може да се задоволи търсенето. По думите му тези кабинети работят и сега и дори да не е много високо търсенето, дори само няколко души да искат да се ваксинират, има възможност всеки да го направи.

COVID-зоните са били закрити, защото беше отменена извънредната ситуация, а при това положение здравната каса няма възможност да заплаща. Според доц. Кунчев повишение на инфекцията през последите 2-3 седмици има, но натиск върху болниците все още няма. Характеристиките на вируса, направени досега, се потвърждават, обясни той. По-лесно е заразяването, но вирусът е по-малко опасен. Системата ще реагира на базата на новата обстановка - ако започнат да се запълват отделенията и има натиск върху болниците, ще преминем към системата на допълнителни специализирани ковид-отделения, посочи главният здравен инспектор.

Още по темата

По думите му прогнозата на всички е била, че ще имаме спокойно лято и едва към октомври случаите могат да се увеличат, но вирусът за пореден път ни е опровергал. "Макар че, ако нещата вървят по този начин, това не е фатално. Че повече хора ще се срещнат с вируса, че някои ще го прекарат на крака или с лека температура за няколко дни, няма нищо фатално. С други думи, ако ковид вирусът продължава да се превръща в респираторен - като грипния и като много други, това е добре дошло. Дали ще е така обаче никой не може да каже, защото и промените в него продължават", каза още доц. Кунчев. Той посочи, че засега в София, Варна, Бургас заболеваемостта се увеличава и има ръст, въпросът е докъде ще се стигне ръстът.

Днес в заседателната зала на ДКЦ 1, база 2 в Габрово се състоя професионален семинар с дискусия за специалисти в доболничната помощ, служители на РЗИ-Габрово, студенти и преподаватели от медицинските университети. Семинарът беше открит от д-р Момчил Баев, председател на фондация "Астра Форум", която организира събитието .
Водещите специалисти, които разговаряха с лекарите, бяха доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор и клиничният психолог д-р Кирил Бозгунов.

Доц. Кунчев е представил проблемите на имунизационния календар на България в контекста на пандемията от COVID-19 и бежанската вълна от Украйна към България, както и имунизационния обхват на украинците, които търсят убежище у нас.  Д-р Бозгунов е представил сравнително новия за България метод на мотивационно интервюиране, който лекарите да използват в общуването си с пациенти за имунизации. Семинарът беше закрит за журналисти.

 

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 1 месец

Кунчев да следи внимателно за нов двойник, че идва време за бустерната доза.

38

Митко

преди 1 месец

Като човек учил интензивно биология никога няма да се вържа и да повярвам на фалшивите новини и конспирациите, на чипирането и всички други глупости. Ваксиниран съм, съвсем скоро ще си слагам и трета доза, а вие продължавайте да слушате Копейкин и Мангъра.

37

Митко

преди 1 месец

Не мога да разбера докога този народ няма да слуша експертите, а ще слуша такива като Костя Копейкин и Мангъра и ще чете сайтове с фалшиви новини. Ваксините били експериментални течности, водели до безплодие, до рак, имали граден и всякакви подобни щуротии. Аз като ученик учих в паралелка със засилено изучаване на биология, където учихме, че е нормално вирусите да мутират, да се появяват нови варианти и видове, както и че могат да се репликира, т.е. да се усвояват.